Купив нещодавно на "блошиному" ринку альбом, у якому на 36 аркушах наклеєно майже 800 сірникових етикеток. Здебільшого етикетки 60-х років минулого століття. Є небагато і 70-х. Видно філуменіст (колекціонер сірникових етикеток) був початківець, коли свою колекцію "посадив на клей".

Мене насамперед зацікавило зібрання етикеток, присвячених знаковим спортивним змаганням: чемпіонатам світу з футболу та хокею з шайбою, спартакіадам (зимовим та літнім) народів СРСР, ДТСААФ, туризму та іншим видам спорту, чемпіонам світу з шахів.

 

За радянських часів випускали етикетки тематичними серіями. Це історичні події та види міст, видатні особистості та пам'ятники. Маленькі картинки знайомили з архітектурою міст, тваринним та рослинним світом. На етикетках рекламували книги чи друкували актуальні гасла. Особливо цікаво дивитися зображення комах-шкідників, зокрема... колорадського жука. Наступного разу розповім про радянський пропагандистський міф про цього шкідника.

До речі, самі сірники також колекціонували. Була популярна гра із сірниковою коробкою. Ще кумедна деталь: програвшому у карти. на ніс одягали кришечку від коробки, і треба було її зняти без допомоги рук...

Віктор КУЛЕНКО