003Музиченко

 

У датському містечку Тистед, з 2 по 7 травня відбувся чемпіонат Європи з пауерліфтингу серед всіх вікових груп та дорослих. У змаганнях серед дівчат, у ваговій категорії до 52 кг чемпіонський титул здобула Тетяна Музиченко з Кам'янського.

У Данію спортсменка ДЮСШ №2, яка тренується на базі спортивного клубу "Power", відправилася разом із збірною України. Завдання перед Тетяною Музиченко було поставлене як завжди максимальне – стати найкращою у своїй ваговій категорії до 52 кг. З однієї сторони спортивна форма багаторазової чемпіонки України з різних видів пауерліфтингу та класичного пауерліфтингу дозволяла досягти омріяного результату, але відсутність тренера Валентина Малікова поруч, із-за війни в Україні, могли зіграти злий жарт. Ну і, ясна річ, не потрібно було скидати з рахунків результати конкуренток, які як показала подальша боротьба, також були налаштовані на максимальний результат.

 

Чемпіонка Європи серед дівчат 2023

 

Першою дисципліною був "присід", що є одною з "коронок" кам’янчанки. Завдяки зафіксованій вазі 142,5 кг у присіданні зі штангою Музиченко суттєво відірвалася від конкуренток. Цей результат приніс не тільки "малу" золоту медаль в цьому виді триборства, але й 15-кілограмовий відрив від найближчої переслідувачки з Фінляндії. Мало того, спортсменка могла "присісти" і з більшою вагою, але невеличка технічна помилка у першій спробі цьому завадила.

А далі точилася боротьба у жимі штанги лежачі та становій тязі. В цих дисциплінах конкурентки з Словаччини, Фінляндії та Румунії зробили майже все, щоб скоротити відстань від українки. Але Тетяна Музиченко того дня була невтримна. Не дивлячись на лише бронзові "малі" нагороди в обох програмах, кам’янчанка оновила свої особисті рекорди і у жимі (77,5 кг), і у тязі (127,5 кг). Багато хто майже кричав (це відомо достеменно) у свій онлайн-екран монітору та смартфону "Давай, ти зможеш!" під час прямої трансляції з Данії. Особливо у становій тязі, коли наша спортсменка вигнулася мов струна і зафіксувала-таки штангу вагою 127,5 кг. До речі, таж словачка, яка за сумою триборства стала срібною призеркою Євро, зафіксувала результат аж 145 кг, що на майже 20 кг більше! Добре, що із жимом у нашої атлетки все гаразд. Так, Тетяна не була кращою в цій дисципліні, але стратегічну боротьбу за підсумками всіх трьох вправ із сумарним результатом 347,5 кг дуже впевнено виграла. А у найпристижнішому абсолютному заліку, який визначається за підсумками результатів у всіх вікових групах серед дівчат, стала володаркою бронзового Кубку. Допомогла наша атлетка і у командному заліку. Україна і тут стала найкращою збірною Європи серед дівчат.

 

006Музиченко

 

Такої талановитої молоді, таких юних "зірочок", які тренуються в різних спортивних клубах міста Кам’янське, дуже багато. Але щоб стати кращою в Європі, демонстрації чемпіонських результатів на тренуваннях може бути недостатньо. В наш складний час чимало зусиль потрібно прикласти, щоб потрапити на чемпіонат Європи або світу. Заручником чемпіонських показників під час війни стають банальні неможливість виїзду тренера за кордон та великі гроші, без яких неможливо дібратися, наприклад, у Данію. Тому дуже важливим фактором допомоги спортсменам є фінансова складова. Спортсменка Тетяна Музиченко та тренер Валентин Маліков вдячні меру міста Андрію Білоусову та громадській організації "Бджола" за фінансування поїздки на Євро. Дякують вони і управлінню молоді і спорту Кам’янського (керівник – Едуард Коряк) за постійну та всіляку підтримку.

Звучання гімну України на честь наших спортсменів це хоча і моральна, але все ж підтримка українських воїнів, які боронять нашу країну від російського окупанта. Треба пам’ятати, що саме завдяки Збройним Силам України наші спортсмени та спортсменки можуть з гідністю нести український прапор по Європі та всьому світу. Вітаємо Кам’янське, Дніпропетровщину та всю країну з черговою перемогою українки Тетяни Музиченко! Тепер вже і в Європі!