010Попруга

У Львові завершився чемпіонат України з класичного пауерліфтингу, що проводився серед спортсменів всіх вікових груп та студентів вищих навчальних закладів. Кам’янськена цих змаганнях було представлено великою кількістю пауерліфтерів, які тренуються на базі спортивних клубів "Power" і "Тандем".

Під орудою В.Малікова, Г.Степанченко, І.Марея, які є тренерами ДЮСШ №2 , а також тренерів О.Степанченко та О.Мєха, кам’янчанами завойовано 33 "великих" і "малих" медалей різного ґатунку. П`ять разів наші атлети піднімалися на п’єдестал й за підсумками абсолютного заліку. Завдяки спортсменам з Кам’янського, у командному заліку серед областей України в трійку призерів потрапляла і Дніпропетровщина.

Потужний десант пауерлфтерів з Кам’янського прибув у місто Лева за підтримки мера міста Андрія Білоусова, управління молоді та спорту, яке очолює Едуард Коряк, та старих знайомих з громадської організації "Бджола". Чемпіонат України з класичного пауерліфтингу проводився протягом майже двох неділь, з 1 по 12 квітня. Наша талановита молодь виступила блискуче, виборовши 24 медалі різного ґатунку з 26 можливих!

Першими на поміст Універсального манежу комплексної навчально-спортивної бази Львівського державного університету фізичної культури імені І.Боберського вийшли наші дівчата. Кам’янське в цій категорії представили кандидат у майстри спорту Тетяна Музиченко (вагова категорія до 52 кг) і Домініка Атаєва (69 кг). Серед юніорок за честь нашого міста змагалася Віра Попруга (+84). Як і два тижні тому, коли всі три наші дівчини вдало виступили у місті Кам’янець-Подільський на чемпіонаті України з класичного жиму лежачи, їм не було рівних в Україні і в цих змаганнях.


За підсумками виступу у присіданні зі штангою, жимі штанги лежачи та становій тязі штанги, кожна з вихованок Валентина Малікова завдяки гарній сумі триборства виборола "велику" золоту чемпіонську медаль. Майже усі окремі підсумкові результативні спроби на помості принесли Т.Музиченко, Д.Атаєвій та В.Попруз іще й комплектиз трьох золотих "малих" медалей. Винятком стала остання вдала спроба Т.Музиченко у тязі, результат якої потягнув лише на "срібло". Але тут була інша історія – спортсменка разом із тренером штурмували норматив «майстра спорту». Поки – невдало, але будьте впевнені, скоро і цю перепону наша талановита спортсменка подолає.

Відзначилася своїм виступом у Львові і Віра Попруга. Протягом трьох днів, що дуже непросто з точки зору фізичних навантажень, спортсменка боролася за чемпіонство відразу у двох чемпіонатах з класичного пауерліфтингу. Про перший, де 19-річна спортсменка переписала на кращі свої особисті рекорди у присіданні та тязі, ми вже писали вище. А от другим для неї став турнір серед студентів ВНЗ. У 2023 році студентка двох вишів – Харківського національного університету радіоелектроніки (ХНУРЕ) та Дніпровського державного технічного університету (ДДТУ) – представляла Харків. Її вдалий виступ і чемпіонська медаль, яка була єдиною золотою нагородою серед студентів ХНУРЕ, допомогли цьому ВНЗ посісти друге командне місце серед всіх вузів України. Таким чином, протягом місяця у трьох чемпіонатах з класичного пауерліфтингу кам’янчанка виборола три золоті нагороди з трьох можливих!

Вдалими виявилися виступи також і вихованців Іллі Марея. Кожен з трьох юніорів – Ульяна Самборська (47 кг), Єгор Віблий (59 кг) та Микита Марей – вибороли у своїх вагових категоріях медалі. Ульяна та Єгор стали володарями срібних "великих" нагород та комплекту "малих" медалей. В активі ж Микити – бронзові, "велика" за суму триборства та "мала" за тягу.

Чемпіонськими кроками до п’єдесталу дібрався і майстер спорту України Артем Некритий, який виступав серед чоловіків. Всі чотири свої золоті нагороди ("велика" та три "малі") наш відомий атлет виборов у ваговій категорії до 59 кг разом із своїм тренером Григорієм Степанченко. Непоганим виявився результат ще одного кам’янчанина, кандидата у майстри спорту Олександра Меха, який виступав у категорії до 93 кг. Щільна конкуренція, нажаль, не дозволила йому продемонструвати медальний результат. Остаточна сума триборства – 617,5 кг.

Шість золотих нагород і в активі ветеранів, які виступали в різний вікових категоріях. Їх для Дніпропетровської області та Кам’янського вибороли мс Олександр Степанченко (до 74 кг, М3, +60), мс Дмитро Рудницький (до 105 кг, М1, +40), мсмк Марія Довгай (до 53 кг, М3, +60), Світлана Жадан (до 52 кг, М2, +50), Ірина Величко (до 57 кг, М2, +50) і Алла Бєлан (до 76 кг, М1, +40).

Вдалими у наших ветеранів виявилися показники і у абсолютному заліку. Із рекордами України у присіданні (80 кг), жимі (62,5 кг), тязі (120 кг) та сумі (262,5 кг) вагової категорії до 53 кг (М3) на першу сходинку п’єдесталу у абсолютці піднялась Марія Довгай. Також абсолютною чемпіонкою у своїй категорії стала і Світлана Жадан (обох тренує О.Степанченко). Ірина Величко (тр. Г.Степанченко) і Алла Бєлан (тр. О.Мєх) у підсумку стали другою та третьою відповідно. Слід відзначити і Олександра Степанченка (тр. Г.Степанченко). Його потужний фініш у ваговій категорії до 74 кг (М3) подарував Україні нові рекорди: присідання – 100 кг, жим – 50 кг, тяга – 165 кг та сума – 315 кг.

Нагадаємо, що за підсумками всіх змагань буде сформовано склад збірної України, яка представить українську школу пауерліфтингу на чемпіонатах Європи та світу.

001

002

003

006

007

0009

0013