Вітютнєв Макс

 

У Львівському палаці мистецтв, проводиться шаховий Чемпіонат України серед юнаків та дівчат віком до 10 років. В змаганнях за чемпіонський титул грає і кам`янчанин Максим Вітютнєв.

Чемпіонат проводяться окремо серед юнаків і дівчат та окремо з кожної шахової дисципліни: "класичні шахи", "швидка гра" (рапід) – швейцарська система у 9 турів; "блискавична гра" (бліц) – швейцарська система у 11 турів.

На даний момент закінчується реєстрація шахістів, яких вже більше сотні. В 16:00 пройде перший тур з класичних швхів.

Збірна Дніпропетровщини представлена шістьма шахістами. Серед яких змагається і Максим Вітютнєв, вихованець тренера Дмитра Задорожнього з Кам`янської ДЮСШ № 3.

Максим Вітютнєв став навчатися премудростям цієї інтелектуальної гри в ДЮСШ № 3 нещодавно, але прогрес є вже чималий. "Макс займається шахами всього років з два, але швидко прогресує. Вже півроку як тренується в старшій групі, - розповідає тренер Дмитро Задорожний. - Минулого місяця в чемпіонаті Дніпропетровської області поділив очки за перше-друге місце. І тільки по коефіцієнту Бухгольця став другим. Гадаю, що до кінця нинішнього року Максим зможе виконати норматив першого розряду".

У Львів Максим Вітютнєв поїхав у супроводі дідуся Павла Твердохліба і мами Тетяни Павлівни. Павло Іванович сам займається шахами, приймаючи участь в різних турнірах, і свій досвід передає онукові. "Ми з Максом полюбляємо проводити вільний час за шахівницею. Вважаю, що це корисно як для нього, так і я дізнаюся багато чого нового", - сказав після реєстрації внука на Чемпіонаті України, у телефонній розмові Павло Іванович.

Учень Кам`янського ліцею № 25 Максим Вітютнєв приєднався до телефонної розмови і повідомив, що він тепер вже перейшов до 5-А класу. "Я закінчив четвертий клас з хорошими оцінками, і тепер вже офіційно перейшов до п`ятого класу, - говорить Макс. - Хочу вже на цьому чемпіонаті виконати норматив першого розряду. Але для цього потрібно набирати очки у гравців-першорозрядників".

Крім шахів, хлопчина з задоволенням дивитися по телевізору футбольні матчі. Любимим предметом ліцеїста Вітютнєва є математика. І це не дивно, тому що багато відомих шахістів полюбляли точні науки. А ще хлопчина цікавиться космосом.

Текст Віктора КУЛЕНКА.