В польському Хочево (узбережжя Балтійського моря) з 17 по 19 червня пройде чемпіонат світу зі скандинавської ходьби. В змаганнях приймуть участь двоє представників Кам`янського - Світлана Болдирєва і Валентин Засоба.

 

Перше місце на всеукраїнських змаганнях на Хортиці (2021) посіла Світлана Болдирєва (команда "Кураж").

Заступник директора з навчально-виховної роботи Кам`янської СШ № 44 Світлана Володимирівна Болдирєва і співробітник Кам`янського коледжу фізичного виховання Валентин Іванович Засоба (верхнє фото) скандинавською ходьбою займаються всього декілька років, але на їхньому рахунку вже є вагомі успіхи на всеукраїнському рівні. Тепер же наші земляки вирішили випробувати свої сили на міжнародному рівні. "Я перед собою поставив найвищу мету - завоювати звання чемпиона світу, - розповідає Валентин Засоба. - Буду змагатися із спортсменами вікової категорії старше семидесяти років. Просто їхати як турист немає сенсу, потрібно ставити найвищі цілі. Хочу довести, що серед своїх однолітків я найсильніший".

Підштовхнула до занять скандинавською ходьбою Валіко (так звертаються до Валентина друзі) його дружина, Ангеліна Георгієвна, яка вже була членом команди "Кураж". "У квітні 2020 року дружина запропонувала взяти її спортивну амуніцію (палки) і пройтися ввечері у лісі Лівобережжя. Я тоді пройшов всього один кілометр, але він став як наркотик. Після цього я захворів на шведську ходьбу", - згадує 73-річний Валентин Іванович. І вже через півроку Валіко став переможцем Кубку всеукраїнської федерації скандинавської ходьби на 10 кілометрів. Таку ж нагороду він отримав і у 2021 році.

 

Переможець Кубку всеукраїнської федерації скандинавської хоьби 2020 року Валентин Засоба.

НІ ДНЯ БЕЗ ХОДЬБИ

"Ні дня без ходьби" - такий девіз тепер у Валентина Засоби. Щодня він "намотує" своїми ногами по декілька десятків кілометрів. "Як мінімум я ходю щодня по 5 кілометрів. Максимум становить 29 кілометрів, - пояснює "скандинав" Валіко. - Свій кілометраж в основному поповнюю ходячи коло за колом на футбольному майданчику Кам`янського коледжу фізичного виховання. До реконструкції ходив на стадіоні "Промінь". Гадаю, що скоро він стане окрасою Соцміста. Бувало, що долаю відстань маршруту коледж - птахофабрика - коледж. А коли буваю на лівому березі, то з четвертого мікрорайну ходю до Єлизаветівського котловану і в зворотньому напрямку. Бувало, що тренуюся ходячи або по греблі ГЕС, або по трасі, яка веде на Полтаву. У мене є прибор, який фіксує кожен пройдений метр, час, який затрачено на ходіння по трасі, мій пульс і тому подібне".

При зустрічі з Валентином Івановичем не скажеш, що йому пішов восьмий десяток літ. Стрункий чоловік, без жодного натяку на жирові складки. Що ж дала скандинавська ходьба йому, ставлю своє запитавня. "По-перше, я став почуватися краще ніж раніше. По-друге, не болять суглоби. По-третє, стали працювати всі м`язи. Негативних відчуттів НЕ-МА-Є", - говорить з задоволенням В.І.Засоба.

Побажаємо Валіко, щоб у Хочево здійснилася його мрія стати чемпіоном світу. Це буде шикарний подарунок на свій день народження, який В.І.Засоба святкуватиме 20 червня (через день після закінчення змагань).

Автор Віктор КУЛЕНКО.