Вперше у Кам'янському відбувся футзальний турнір "Кубок Академії футболу". Під одним дахом (СК "Прометей") 27 та 28 листопада за титул найсильнішого грали всі дитячі команди (2011 року народження та молодші), вихованці міської Академії футболу.

Вісім колективів ("Металург", "Кристал", а також по два склади "Дзержинця", "Проміня" та "Рубіна") попередньо були розбиті на дві групи. Першого дня за круговою системою в групах грали матчі, кожен по 20 хвилин без перерви. Наступного дня у форматі два тайми по 20 хвилин переможці груп грали між собою за 1-2 місця, другі команди за 3-4 місця і так далі.

Під час параду відкриття змагань президент Кам'янської федерації футболу Едуард Коряк привітав гравців, тренерів, суддівську колегію з відкриттям нового турніру – Кубка Академії футболу. "Вперше в нашому місті проводиться Кубок Академії футболу, яка була організована рік тому. Нині в ній працюють 14 тренерів, - каже Е.Коряк. - Бажаю, щоб на цьому турнірі всі грали на втіху, на радість вашим тренерам і батькам. Порадуйте нас видовищними матчами та хорошими результатами. Незалежно від того які ви займете місця, усі без винятку гравці команд будуть нагороджені медалями. У нас є хороші стадіони, спортзали, будуть ще нові спортивні споруди. Усім успіху, сил, енергії".

За постійну підтримку у розвитку дитячого футболу, Едуард Коряк від імені всіх гравців та тренерів висловив подяку міському голові Андрію Білоусову та безпосередньо Костянтину Саусь, як організатору Академії.

Хвилинною мовчанкою присутні вшанували пам'ять усіх українців померлих під час Голодомору.

Після церемонії відкриття продовжились матчі у групах.

Цікаво було дивитися на гру юного обдарування, 8-річну Машу Бірюк, капітана команди "Металург". Учениця ліцею №2 тренерується у Віктора Шевченка чотири роки. Навчання та футбол дівчинка гармонійно поєднує. "Одне іншому не заважає. Вважаю, що ця гра тільки стимулює мене вчитися, - не по-дитячому розмірковуючи каже Маша. - А футбол мені подобається за колективну гру, за те, що в мене тут з'явилися найкращі друзі. А ще тому, що і мій тато Діма сам грає у футбол”. Команда довірила капітанську пов'язку бойовій Маші Бірюк і вона підтвердила цю довіру забитими м'ячами. У матчі проти команди "Рубін-2" (тренер Олег Телятников) стала автором двох забитих м'ячів (із трьох сухих голів у ворота суперника). Особливо красивим вийшов акордний гол, коли Маша, здобувши м'яч у середині поля, фінатами розкидала захисників, і вийшовши 1 на 1 з голкіпером, вколотила м'яч під поперечину.

Результати матчів у групах:

Група "А"

"Промінь-1" "Дзержинець-2" 4:0
"Рубін-1" - "Кристал" 0:0
"Промінь-1" - "Кристал" 6:0
"Дзержинець-2" - "Рубін-1" 8:0
"Дзержинець-2" - "Кристал" 2:0
"Промінь-1" - "Рубін-1" 10:0

Група "Б"

"Дзержинець-1" - "Промінь-2" 5:0
"Рубін-2" - "Металург" 0:3
"Дзержинець-1" - "Рубін-2" 5:0
"Металург" - "Промінь-2" 2:2
"Металург" - "Дзержинець" 6:1

28 листопада відбулися зустрічі за остаточні місця. У матчі за 7-8 місце грали два склади команди "Рубін". В основний час рахунок був 2:2. А з пенальті 2:1 перемогли молодші футболісти. "Друга команда програючи, виявила характер та звела зустріч до нічийного результату. А потім за пенальті виграла", - прокоментував суддя зустрічі Василь Вербецький.

Матч за 5-6 місце з рахунком 5:2 команда "Промінь-2" (тр. Андрій Широкий) виграла у "Кристала" (тр. Володимир Дерун).

За 3-4 місце грали "Дзержинець-2" та "Металург". Спочатку йшла позиційна боротьба зі зміщенням до центру майданчика. Першими гол забили вихованці тренера Олега Іванова. "Дзержинці" зробили простріл з правого флангу і майже впритул був "розстріляний" голкіпер. Далі ігрова ініціатива перейшла на бік "Металурга". Капітан команди взяла ініціативу на себе. Пройшовши лівим флангом Маша Бірюк виходила практично віч-на-віч з воротарем. Але секундна затримка і захисники завадили точно пробити. Загалом дівчинка для свого віку виконувала непоганий дриблінг на майданчику. Тричі її удари парирував воротар. Майже у центрі поля обрізалися гравці "Дзержинця", м'яч перехопив Сало і мчав на всіх парах до воріт. Але був відверто збитий ударом ззаду по ногах. Штрафний пробив постраждалий і "прошивши" стінку, м'яч затріпотів у сітці воріт – 1:1. Ну, а потім серія непотрібних розпасовок між голкіпером та гравцями призвела до трьох необов'язкових голів. Перемігши 4:1, третє місце дісталося команді "Дзержинець-2".

У фіналі зійшлися команди "Дзержинець-1" та "Промінь-1". Перший небезпечний момент біля воріт суперника організували футболісти "Дзержинця". Але все обійшлося без взяття воріт. На що вихованці тренера Андрія Широкого відповіли двома результативними контратаками, які пройшли правим флангом. Команда "Промінь" практично окупувала половину поля "Дзержинця", не даючи супернику шансу на повноцінні атаки. Після двоходівки пішов навіс на дальню ліву штангу. Гравець "Променя" щічкою підсік м'яч, змусивши його змінити траєкторію та приземлитися у воротах. Рахунок став 3:0. Гравці "Дзержинця" були розгублені. У хлопців нічого не виходило у завершальній фазі атак. Найнебезпечніший момент вони змогли створити лише під завісу першої 20-хвилинки. Але нажаль, і він не завершився голом. З результатом 3:0 на користь "Проміня" команди пішли на перерву.

Початок другої половини зустрічі для команди "Дзержинець" був бентежним. Перша атака на їхні ворота закінчилася голом. Притому м'яч, пущений гравцем, влетів під поперечину порожніх воріт, недбало залишених їхнім сторожем - 4:0. Кажуть, що на чужих помилках навчаються. Але про це напевно не знали гравці "Проміня" (а може забули), затіявши непотрібне перепасування прямо перед своїми воротами. Суперник перехопив м'яч і покарав за цю недбалість, розмочивши рахунок матчу – 1:4. За таким самим сценарієм і "дзержинці" теж привезли м'яч у свої ворота - 5:1. Після невеликого інциденту, коли два четверті номери команд як півники налетіли один на одного, їхній запал швидко погасив суддя І.Зеленський, показавши обом "гірчичники". "Дзержинці" змогли забити ще один гол. Але тут же і пропустили. Чергове перехоплення, прохід до воріт і м'яч, пущений кулею, зриває павутину правого верхнього кута "Дзержинця", довівши остаточний результат на користь "Проміня" 6:2.

Під час церемонії нагородження капітани команд "Промінь-1" та "Дзержинець-1" підняли над головами гарні кубки, а всі гравці приміряли медалі. Також були визначені найкращі гравці та воротарі фінальної зустрічі та всього турніру. Призи отримали Данило Кішаковський, Богдан Андрєєв ("Промінь-1") та Ярослав Козловський, Клим Завгородній ("Дзержинець-1").

ФОТОАЛЬБОМ https://www.facebook.com/photo/?fbid=2104295653062700&set=pcb.2104332696392329