537870a11fee1bb0eb4140ecac8edc

 

 

З давніх-давен петриківським розписом прикрашали одяг, посуд, музичні інструменти та стіни домівок. Вважалось, що він є оберегом і захистом від пристріту.

Відео https://www.youtube.com/watch?v=6-jreLgD0Yw

* Петриківка зародилася на вибіленій стіні селянської хати мазанки. Господині (або як їх називають в Петриківці — “чепурушки“) прикрашали сакральними орнаментами піч – годувальницю сім’ї, та бігунцями оздоблювали вікна і двері. Згодом розписи перейшли на речі домашнього вжитку та папір.

* Людмила Бушинська, модельєр з України, надихнувшись яскравою палітрою петриківки створила серію одягу "Петриківська чепурушка". І не звичайну, а рівня haute couture: різноманіття сорочок, спідниць, суконь, які поєднали в собі типові риси народного вбрання та тенденції сучасної моди https://www.youtube.com/watch?v=dARxakZRJKs&t=493s

* Унікальний інструмент в петриківці – "котячка". Це пензлик зроблений власноруч з пучка котячої шерсті, і примотаний до палочки. Котячий пензлик дає унікальний візерунок, який іншими пензликами ніяк не зробиш.

* Для традиційного петриківського розпису характерне біле тло. Чорний колір в петриківці з’явився лише в 1950-х роках, з масовим виробництвом сувенірної продукції на фабриці "Дружба".

* 5 грудня 2013 року петриківський розпис було включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.