У Кам'янському 25-26 грудня пройшла планова атестація на чорні пояси по філіппінському бойовому мистецтву комбатан арніс. Атестацію приймав президент Української Федерації комбатан арніс Майстер Євген Свіжевський (п'ятий дан) з Кам'янського.

За повідомленням Є.Свіжевского, в перший день претенденти на чорні пояси показали свої знання та вміння в базовій програмі. А на наступний день - можливість протистояти будь-якій зброї з аналогічним озброєнням (одна палиця, дві палки, ніж, жердина, долонна паличка і т.п.) на різній дистанції. До цього дня бійці йшли більше п'яти років.

Тепер чорні пояси комбатан арніс перший лак (дан), крім Євгена Свіжевского, мають Наталія Дмитрієва, Олександр Виборний, Павло Місюра.

Хочеться відзначити, що в Кам'янському володарем чорного пояса в цьому бойовому мистецтві також є Олександр Кирпа (четвертий дан). Олександр свого часу перший арнісадор, який отримав чорний пояс по комбатан в Україні. Він довгий час був керівником цього бойового мистецтва в Україні.

Атестованих спортсменів в режимі онлайн-трансляції привітав президент Східно-Європейського співтовариства комбатан Старший Майстер Герман Мочалін (сьомий дан) з Латвії. До привітань приєднали також арнісадори Східної Європи і далекого зарубіжжя.

 

ВІДЕО ВРУЧЕННЯ ПОЯСІВ https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR2dH4vrrUSBfsIjtELfUoBaEN88IjxbhMt6mYsBm7R1Vq8ckDI9wcgYNeg&v=eWiP4oYzTeU&feature=youtu.be

 


ДОВІДКА

Комбатан арніс - філіппінське бойове мистецтво, розроблене Ернесто Амадором Пресасом. У комбатан навчання починається зі зброї. Причиною цього є те, що в традиційній філіппінській культурі ніж і мачете є елементом повсякденного костюма як чоловіків, так і жінок. На руховій базі, закладеної при роботі з однією і двома палицями, будується навчання ножовому та рукопашному бою, роботі з підручними предметами, "секретній зброї" (наприклад, короткій паличці доло-доло), роботі з традиційною філіппінською зброєю. У класичну систему комбатан арніс входять: solo baston (одна палиця), doble baston (дві палиці), espada y daga (меч і кинджал), daga sa daga (ніж проти ножа), mano-mano (голі руки), жердина, доло -доло, дос пантос і трес пантос.