З осені 2020 року в секції кіокушин-кан карате Кам`янської гімназії № 39  почали практикувати роздавати після тренування дітям цукерки.

"Для заохочення дітей ми використовуємо льодяники з евкаліптом, ментолом і вітаміном "С", - розповідає Євген Колішевський, президент Камянської федерації кіокушин-кан карате. - Спочатку планувалося заохочувати цукерками тільки маленьких дітей, але потім виявилося, що "солодкі сюрпризи" люблять, як діти, так і дорослі вихованці. В результаті цього невеликого локального експерименту ми помітили, що діти стали тренуватися краще, а хворіти менше.

"Цукеркова профілактика" активно використовується в соціально орієнтованих державах*. У 2010 році, під час свого робочого візиту до Швеції я помітив, що у всіх громадських місцях і установах (готель, пошта, банк, супермаркети, бібліотеки, спортивні зали) завжди є вазочка з цукерками, які за смаком нагадують медичний препарат "Пектусин" **. Ці цукерки можуть вільно брати всі відвідувачі незалежно від своєї національності і громадянства. Після спілкування зі шведськими колегами-екологами з'ясувалося, що протизапальні цукерки завжди є у вільному доступі в дитячих садах, школах, на підприємствах. Швидше за все, що забезпечення відвідувачів протизапальними цукерками закріплено законом. В Україні подібні профілактичні заходи реалізуються виключно за особистою ініціативою".

Для довідки:
* Соціально орієнтовані держави - держави, в яких умови життя і добробут населення є пріоритетами внутрішньої політики.
** Препарат "Пектусин" був розроблений в 70-х роках в Одесі, як протизапальний засіб підприємством "Одеське об'єднання імені 50-річчя СРСР" (нині "Біостимулятор"). У 1974 році за ефективність препарату підприємство було нагороджено медаллю ВДНГ СРСР.