IMG 20181027 103026
 
 
В кінці минулого місяця пройшов відкритий чемпіонат міста, організований Кам'янською спортивною федерацією кіокушин карате. У змаганнях взяли участь 280 каратистів з Дніпра, Кривого Рогу, Кам'янського, Мелітополя і Запоріжжя. В якості гостей в чемпіонаті міста також взяли участь 51 вихованець Кам'янської федерації кіокушин-кан карате.
 
В останні 5-7 років місто Кам'янське стало популярним майданчиком для проведення змагань з кіокушин карате. Відкритий формат турнірів дає можливість брати участь спортсменам з різних міст України, які представляють різні версії кіокушин карате. Це дає можливість повноцінно формувати групи виступаючі за віковими та ваговими категоріями. У той же час при проведенні масових змагань у відкритому форматі можуть виникати складнощі з формуванням кваліфікованої суддівської колегії, забезпеченням якісного та об'єктивного суддівства. Проблема полягає в тому, що сьогодні правила змагань в різних версіях кіокушин мають між собою принципові відмінності, починаючи від обмежень застосовуваної техніки і закінчуючи критеріями оцінки результативності.
 
Відкритий чемпіонат Каменського з кіокушин карате був оголошений, як турнір, який проводиться за правилами повного контакту (fullcontact). Головний суддя змагань Олексій Удовицький під час суддівського інструктажу нагадав усім членам суддівської колегії критерії оцінки поєдинків за правилами повного контакту. Однак, з незрозумілих причин, більшість суддів оцінювали поєдинки за правилами легкого контакту (lightcontact). Це призвело до того, що багато учасників турніру так і не зрозуміли причин своїх поразок. Підводячи підсумки відкритого чемпіонату міста, керівництво двох місцевих федерацій домовилося в майбутньому формувати суддівську колегію спільно.
 
Не дивлячись на складнощі, які виникли в роботі суддівської колегії, деякі вихованці федерації кіокушин-кан карате змогли продемонструвати високі результати. Так, в категорії дівчаток 12-13 років (вагова категорія 35-40 кг) всі призові місця дісталися спортсменкам, які представляють кіокушин-кан карате. Крім цього, хороший результат продемонстріровала Ірина Сьомушкіна, яка стала першою серед суперниць, що мають високий рівень кваліфікації і великий змагальний досвід в різних видах єдиноборств (кікбоксінг, ММА).
 
Переможцями та призерами відкритого чемпіонату Кам'янського стали наступні вихованці федерації кіокушин-кан карате:
Перше місце: Дем'янчук Влада, Мартиненко Кіра, Анісін Олександр, Жадан Євген (тренер Р.Кашира), Пилаєв Артем (тренер М.Козаченко), Сьомушкіна Ірина, Зайченко Артем (тренер А.Вєстя);
Друге місце: Копьонкіна Мілана (тренер Р.Кашира), Мінаєв Олексій, Височин Матвій (тренер А.Вєстя), Самойлюк Олександр, Оплаконець Софія (тренер Є.Колішевський);
Третє місце: Сербіна Кіра, Порошенко Поліна, Гунько Віка, Шкільна Ольга, Кашира Єгор, Коломойченко Ігор (тренер Р.Кашира), Розумовський Роман (тренер Р.Наконечний), Степаненко Мілана (тренер М.Козаченко), Бреславець іЯся, Крупій Олена (тренер Є.Колішевський);
 
"Прошу не турбуватися тих, хто не зміг на чемпіонаті міста отримати призові місця. Федерація кіокушин-кан карате не брала участі в організації цього турніру, ми були запрошені, як гості. Свою участь в минулому чемпіонаті ми розглядали, як підготовчу напередодні наших планових змагань. Тому зараз потрібно забути про невдачі і налаштуватися на успішний виступ на чемпіонаті області (11 листопада) і Кубку Кам`янського (22-23 грудня)", - розповів Євген Колішевський, президент Кам'янської федерації кіокушин-кан карате.
 
Довідка:
 
В кіокушин карате змагання за правилами повного контакту, припускають оцінку пропущених ударів за наступними критеріями: позначення суперником пропущеного удару жестом або голосом; тимчасова втрата здатності вести бій; відмова виступає від ведення поєдинку або звернення до рефері з проханням зупинити бій. За правилами повного контакту пропущені удари, які не мали результативності суддями не оцінюються. Після отримання важкого нокауту рішення про участь спортсмена в наступних поєдинках приймає суддя-лікар. Для виключення ризиків травматизму, діти і юнаки виступають на змаганнях за правилами повного контакту в захисному спорядженні: шолом, пахова черепашка, захист на ноги і руки, а також протектор на груди для дівчаток.
В останні десятиліття, в процесі розвитку кіокушин карате з'явилися такі версії, які проводять змагання за правилами легкого контакту, що передбачає оцінку суддями пропущенних легких ударів включаючи торкання.
Масутацу Ояма, творець стилю кіокушин карате, був переконаним прихильником проведення змагань за правилами повного контакту. На його думку, безконтактні і легкоконтактні стилі карате не дають можливості об'єктивно оцінювати виступи на змаганнях і вибирати найсильніших спортсменів.