05vtnfkscn

 

В радянські часи чомусь чи не найкращими місцями культурного відпочинку вважалися локації, де раніше знаходилися... кладовища. Згадаймо Кам`янський парк культури і відпочинку, до відкриття якого раніше був розташований Заводський (інша назва – Фабричний) цвинтар. А в Харкові на території сучасного стадіону Металіст" було теж кладовище (Святого Духа). Про це згадується в журналі "Физкультура и спорт" № 1 від 1928 року.

 

1Лучший на Украине стадион ФиС 1928 1

 

"Датою народження заводського стадіону "Металіст" в Харкові вважається 1927 рік. Будівництво було розпочато у 1926 році. На Плеханівській вулиці на той час був занедбаний цвинтар, до нього примикали пустирі. У період громадянської війни та повоєнної розрухи працівники заводу розбивали тут огороди. Але в міру налагодження мирного життя з'явилися інші запити та прагнення. Будівництво було оголошено всенародним. Завод допоміг технікою. Протягом двох років у будівництві брали участь сотні робітників та службовців. Виріс красень – стадіон із футбольним полем, невеликими трибунами, ігровими майданчиками, з єдиним на той час в Україні велосипедним треком, двома спортивними залами тощо. Стадіон "Металіст" став центром спортивного життя не лише ХПЗ, а й усього Харкова. На ньому проводилися міські та республіканські чемпіонати та змагання, матчові зустрічі тощо".

Більш докладніше про історію стадіону писалося на форумі вболівальників ФК "Металіст" https://forum.metalist-kh-stat.net.ua/showthread.php?tid=4964