ДеревьяIGP0053

 

17 грудня 2016 року активісти екологічної організації «Голос Природи» провели в Кам’янському символічну акцію «Дерева Кам’янського хочуть жити», під час якої пов’язали траурні стрічки на понівечені дерева по вулиці Г. Романової.

З липня 2016 року організація «Голос Природи» намагається з’ясувати причини некваліфікованої обрізки дерев в Кам’янському. За ініціативою «Голос Природи» пройшло декілька екстрених нарад, під час яких місцева влада пообіцяла вжити заходів для підвищення якості обслуговування зелених насаджень. У жовтні організація «Голос Природи» запропонувала провести круглий стіл за участю науковців, відповідальних чиновників, депутатів і представників комунальних підприємств для обговорення шляхів підвищення рівня озеленення. Ідея проведення круглого столу була попередньо підтримана чиновниками, але нажаль в кінцевому рахунку жодного продуктивного діалогу не відбулося. Комунальні підприємства та підрядні організації продовжують знищувати дерева і паралельно вести інформаційну війну з захисниками зелених насаджень. У жовтні 2016 року жителі міста стали свідками того, як комунальне підприємство «Зеленбуд» понівечено всі дерева в центральній частині міста по вулиці Г. Романової, провівши «аварійне омолодження» дерев шляхом обрізки 80-100% крони кожного дерева. Цей випадок викликав обурення серед людей, які проживають на цій вулиці і ведуть підприємницьку діяльність.

Щоб оцінити екологічні та соціальні наслідки варварського ставлення до дерев, організація «Голос Природи» звернулася до вчених, кандидатів біологічних наук – Вадима Володимировича Манюка, члена еколого-туристичного об’єднання «Орлан», і Барановського Бориса Олександровича, провідного співробітника НДІ біології, члена організації «Всеукраїнська екологічна ліга», з проханням оцінити стан дерев по вулиці Г. Романової після обрізки. На думку вчених, більшість постраждалих дерев в найближчі 1-3 роки захворіють і загинуть. Правильність і реалістичність цього висновку підтверджується численними фактами загибелі дерев, які зазнали аналогічної обрізки крони протягом останніх 3 років. Приклади дерев, які загинули в результаті неправильної обрізки, можна знайти практично в кожному районі міста Кам’янське. Але якщо раніше це були окремі випадки, то сьогодні варварська обрізка дерев стала масовим явищем. Немає жодних сумнівів у тому, що на вулицях, де протягом 2016 року було застосовано таку технологію обрізки крон дерев, зелені насадження можуть повністю зникнути.

«Ми вирішили позначити дерева, понівечені «Зеленбудом», символічними пов’язками з бинтів і траурних стрічок, щоб наочно продемонструвати, що ці дерева приречені на хвороби і загибель. Таким нестандартним способом ми прагнемо привернути увагу городян до проблеми низької якості обслуговування зелених насаджень в Кам’янському, – розповів Євген Колішевський, виконавчий директор громадської екологічної організації «Голос Природи». – Чиновники постійно скаржаться на неможливість впливати на підприємства-забруднювачі, але сфера обслуговування зелених насаджень повністю регулюється органами місцевого самоврядування. Що заважає владі підняти рівень озеленення в місті й поліпшити якість обслуговування зелених насаджень?».

«В умовах міста дерева відіграють надзвичайно важливу екологічну роль: вони поглинають промислові викиди і виробляють кисень, охолоджують повітря в жарку пору року, створюють тінь, затримують опади, регулюють рівень ґрунтових вод в ґрунті. Цінність дерев для промислових міст з високим рівнем забруднення повітря, таких, як Кам’янське, неможливо виразити в грошовому еквіваленті, по суті, це «зелене золото». Ми просто зобов’язані ставитися до дерев дбайливо, з любов’ю і турботою, – заявила Ганна Каніболоцька, біотехнолог, випускниця кафедри екології ДДТУ.

Для довідки: За даними ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я), кожна дев’ята смерть у світі пов’язана із забрудненням повітря. Україна очолює список держав за кількістю смертей від забруднення повітря співвідносно із загальною чисельністю населення. Кам’янське є одним з найбільш забруднених міст України. Дерева, зокрема тополі, мають унікальну здатність поглинати шкідливі токсичні викиди. Однак сьогодні рівень озеленення Каменського не відповідає державним нормам. В місті не проводяться процедури обліку та інвентаризації зелених насаджень, відсутній реєстр зелених насаджень. Така ситуація унеможливлює контроль використання бюджетних коштів, що виділяються на обслуговування зелених насаджень в Камянському.

Термін «аварійне омолодження», вжитий працівниками підрядних організацій та співробітниками КП «Зеленбуд» при розмові з активістами організації «Голос Природи». В офіційних нормативних документах такий термін відсутній. Існують два окремих терміна – «аварійне обрізання» й «омолоджувальне обрізання», що позначають два різних види обрізки, жоден з яких не передбачає знищення 80% крони дерева і більше.

Євген Колішевський, виконавчий директор громадської екологічної організації «Голос Природи»

Контактний телефон: 067 681 13 16