Пректы.jpg

Події 2013-2014 рр. дали українцям, те чого їм не вистачало: згуртованості та сприйняття себе частиною та власником своєї країни. Допоки існують люди, які власноруч змінюють світ на краще, в нас є майбутнє.

«Вирішення соціальних проблем лише силами держави, або громадянського суспільства, або бізнесу – неможливо. Рішення слід шукати в консолідації зусиль – в соціальному партнерстві, але з чітко визначеними зонами відповідальності», – засновник та ініціатор Форуму «Найкращі соціальні проекти» Октябрина Лісовська.

Це доводять 198 соціальних проектів, які найчастіше реалізовуються власними силами організацій-ініціаторів. Своїми надбаннями, проблемами та перспективами вони поділились на онлайн-платформі «Найкращі соціальні проекти України».
Найініціативніші та найнаполегливіші представники всіх сфер соціуму вже давно не чекають допомоги від держави, а намагаються вирішувати актуальні соціальні запити самостійно: створюють проекти та програми, залучають партнерів, волонтерів, виконують проекті завдання. З метою об'єднання таких новаторів та тиражування їхніх досягнень в Україні та світі у 2013 році і було започатковано Форум «Найкращі соціальні проекти України».
Цього року Оргкомітет Форуму поставив на меті дізнатись про проблеми регіонів України, зібравши реалізовані до січня 2015 соціальні проекти з фокусом на міжсекторні: з 316 поданих проектів в 1-й етап (реалізовані проекти, які мають конкретні кількісні та якісні результати) потрапили 198. Кожен з представлених проектів можна без сумніву бути потенційним партнером держави та соціально-відповідального бізнесу у реалізації соціальних ініціатив. Всі вони мають доказову базу впливу діяльності своєї організації на групу осіб, або суспільство в цілому. Серед зібраних проектів з березня 2015 року розпочався Всеукраїнський конкурс на визнання найкращого соціального проекту України.
Учасниками Конкурсу стали проекти з 22 регіонів України.

Структура проектів за учасниками

Рис_1.jpg

 Регіональний розріз поданих проектів

Рис_2.jpg

 

 Кількість проектів за номінаціями

Рис_3.jpg

Розробка та реалізація соціальних проектів та програм потребує постійних ресурсів (людських та фінансових), і лише обмін досвідом та акумуляція всіх існуючих в країні практик в одному місці може значно їх скоротити та навіть попередити нецільове використання ресурсів, запуск нецільової ініціативи.
Цей факт доводять і результати дослідження, проведеного організаторами Форуму серед зареєстрованих учасників. В дослідженні взяли участь представники від державних органів влади (11), середнього та великого бізнесу (17), соціально-орієнтованих НКО (67). Опираючись на статистичні дані про стан реалізації соціальних проектів та результати анкетування учасників, зроблено наступні висновки:
1. Учасники, які надають послуги та/або продукти в соціальній сфері потребують актуальної інформації про стан соціального забезпечення в країні (регіоні) та обміну досвідом з колегами на національному та міжнародному рівнях.
2. Відсутність публічної національної мапи учасників соціальної сфери сприяє розпорошенню зусиль як донорів та інвесторів, так і учасників галузі; гальмує налагодження комунікаційних зв'язків між організаціями, які надають/реалізують послуги/продукти та державними установами, інвесторами, ЗМІ.
3. Створення публічного каталогу Найкращих соціальних проектів України максимізує ефективність проектів інших учасників галузі; виступає мотиваційним механізмом для нових учасників галузі та сприяє залученню нових інституцій до соціально-відповідальної діяльності та співробітництва заради благополуччя всього суспільства.

Які потреби виникають в учасників соціальної сфери?

 

Рис_4.jpg

Кожен проект, представлений на платформі, заслуговує окремої уваги, адже підіймає соціальну проблему не лише певного регіону, а всієї країни.
Наприклад, проект, представлений Золочівською міською радою Львівської області з будівництва полігону твердих побутових відходів (ТПВ) актуальний для будь-якого міста України. До того ж, він чудово демонструє ефективний приклад державно-приватного партнерства, коли на проблему громади за запитом міської влади відгукнулись приватні інвестори. Тепер, м. Золочів – єдине місто на Львівщині, де запрацювала сміттєсортувальна лінія. Після сортування відбувається пресування і тюкування вторинної сировини та вивіз органіки на полігон ТПВ. Як результат: покращився санітарно-епідеміологічний стан, вирішена проблема з несанкціонованими сміттєзвалищами, місто стало привабливішим для туристів. Вся інформація про проект: http://www.forum.o2.ua/ua/projects/203 
Кардинально іншу, але не менш актуальну проблему вирішує проект «БУЗЬКІ ПОРОГИ» від Первомайський фізкультурно-оздоровчий клуб інвалідів «Прометей». Яскравий регіональний проект соціально-психологічної адаптації параспортсменів є ще й проектом по розвитку територій. Проект об'єднав людей з обмеженими можливостями в потужну мережу, яка популяризує здоровий спосіб життя та привертає увагу лідерів думок до збереження культурно-історичної спадщини Миколаївщини. Параспортсмени прагнуть розвивати мережу, виходити на європейський рівень, організовувати міжнародні змагання та туризм. Детальніше: http://forum.o2.ua/ua/projects/50
Завдяки своєму проекту «БараБука», ГО "Фонд культури та інновацій "Футура" розвиває серед маленьких громадян культуру читання та об'єднує дружнє товариство фахівців-книгознавців та книголюбів. Портал «Барабука» визнаний експертом у сучасній українській дитячій книзі завдяки компетентному контенту і є майданчиком об'єднання книжкових ініціатив, аналогів якому в Україні немає: http://www.forum.o2.ua/ua/projects/202.
Вищезазначені проекти, разом з ще 23 соціальними проектами в напрямках «НАВЧАННЯ, ВИХОВАННЯ, ОСВІТА ТА РОЗВИТОК ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ», «ПІДТРИМКА ТА РОЗВИТОК ГРОМАДСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ», «ЗДОРОВ'Я ТА БЛАГОПОЛУЧЧЯ», «ПІДТРИМКА НАУКИ І КУЛЬТУРИ», «СОЦІАЛЬНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО», «КОРПОРАТИВНА СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ», «ОХОРОНА НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ТА СТАЛИЙ РОЗВИТОК», «БЛАГОДІЙНІСТЬ» стали півфіналістами Конкурсу «Найкращі соціальні проекти України - 2015», за результатами народного голосування. З повним переліком півфіналістів можна ознайомитися за посиланням: http://www.forum.o2.ua/ua/news/28
Наступним етапом стане експертне оцінювання проектів висококваліфікованою Конкурсною комісією, до складу якої увійшли національні та міжнародні експерти. Зокрема, такі відомі особистості, як: Євген Бистрицький (директор МБФ «Відродження»), Анна Суходольська (керівник комунікаційних програм Юнісеф, Україна), Ірина Лилик (президент ВГО «Українська асоціація маркетингу»), Маргарита Січкар ( президент центру іпотерапії "Камелія"), Пол Кляйн (засновник і президент Impakt), Сандра Ваддок ( професор Boston College), Джефф Френч (професор, співззасновник Europe social marketing association (ESMA), Крістофер Ярвіс (засновник та старший партнер Realized World, член Виконавчого комітету та радник Impact 2030), Олена Бекреньова директор МБФ Богдана Гаврилишина, Альона Тарасова Координатор програм WWF, Наталія Фесюн Керівник напрямку комунікацій «Данон» Україна», Твердохлеб Наталья Директор з маркетингу Foxtrot, Недра Клайн Вейнрайх засновник і президент Weinreich Communications, Анастасія Боренкова Менеджер з КСВ BDO Україна, Віолета Москалу засновник Global Ukraine Foundation, Вікторія Рубан начальник відділу зв'язків з громадськістю "МТС Україна", Галина Вдовиченко Старший викладач кафедри маркетингу та управління бізнесом Національний університет "Києво-Могилянська Академія", Алла Прунь Виконавчий директор ІАЦ "Громадський простір", Василь Назарук керівник програми соціального інвестування Western NIS Enterprise Fund, Джей Kaccірер Член і голова вебінарного комітету International social marketing association ISMA, Олексій Погорелов Генеральний директор Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси, Вовк Володимир заступник директора департаменту захисту прав дітей та усиновлення, начальник відділу соціального захисту дітей МСП України, Роксолана Левицька Директор з інновацій НП «Київська політехніка», Катерина Одарченко Засновник SIC Group і президент PolitA, Наталія Бородачова Віце-президент з питань міжнародного співробітництва Всеукраїнська федерація споживачів «ПУЛЬС» і Директор ГО «Інститут споживчих програм», Тетяна Тимочко Голова Всеукраїнської екологічної ліги, Олена Якімчук Менеджер з корпоративних зв'язків "Емвей Україна".
Свою підтримку Форуму та Конкурсу «Найкращі соціальні проекти України» висловили міжнародні експертні організації SIE (мережа соціальних інноваторів Європи), EAI (European Alliance for Innovation), Realized Worth (корпоративне волонтерство), CullbridgeTM Marketing and Communications (стратегічний соціальний маркетинг), CIVICUS (світовий альянс громадських організацій), Social Europe Network (мережа соціальних працівників Європи).
Завдяки рекомендаціям та експертизі вищезазначених організацій та їхніх представників, учасники Форуму отримають новий погляд на сферу соціальних проектів в Україні та світі, нові знання для розвитку своїх проектів, підсилення їх впливу на суспільство, налагодження комунікаційного процесу, організаційного розвитку, менеджменту та маркетингу своїх соціальних проектів.
Ключова подія – Міжнародна конференція (у рамках якої відбудеться Церемонія нагородження переможців Конкурсу на визнання найкращого соціального проекту у 2015 році) орієнтовно запланована на 11 листопада 2015 року. До цього часу, кожен з Вас має чудову можливість долучитися до процесу становлення єдиної комунікаційної платформи новаторів соціальної системи та підтримати її учасників. Лише об'єднавши зусилля в реалізації головного принципу соціального маркетингу: «Співпраця багатьох з багатьма» – можливо впливати та пришвидшувати зміни та реформи в соціальній сфері.
ГО «Центр соціального лідерства» звертається до всієї України та світу з проханням підтримати незалежну національну мережу – виступити Партнером проекту або інвестором проекту учасників платформи, взяти участь в організації події як волонтер.
Вся інформація про Форум «Найкращі соціальні проекти України»-2015 та каталог проектів учасників: www.forum.o2.ua 
Як відбувався Форум-2013: https://goo.gl/kN9GGl