Finke Gorge National Park

 

Така давня, що забуває рухатися. Найстаріша річка у світі тече лише кілька разів на рік.

Річки Ніл та Амазонка широко відомі як найдовша річка у світі та найбільша річка у світі за обсягом води. Однак навколо титулу найстарішої річки на Землі точаться деякі суперечки, проте здебільшого вчені сходяться, що він по праву належить австралійській річці Фінке, пише https://internetua.com/taka-davnya-sxo-zabuvaye-ruhatisya-naistarisha-ricska-u-sviti-tecse-lishe-kilka-raziv-na-rik посилаючись на IFLScience.

Дослідники вважають, що їй від 350 до 400 мільйонів років. Вона бере свій початок у хребтах Макдоннелл на Північній території Австралії й тягнеться на 600-750 кілометрів до виходу з озера Ейр. Цікаво, що вона не тільки є найстарішою річкою у світі, а й вельми незвичайною. Річ у тому, що за мільйони років вона буквально забуває як текти, а тому з'являється лише кілька разів на рік одразу після сильних дощів.

 

https://www.youtube.com/watch?v=diRtnaEUIwc

Вчені зазначають, що визначення віку річки є надзвичайно складним, особливо у періоди тривалого геологічного часу. Дослідники та геологи можуть вивчити навколишні екологічні особливості, гірські хребти та річкові відкладення, а також особливості самого річища річки, що змінили ландшафт протягом сотень мільйонів років ерозії. Однак навіть з огляду на всі ці характеристики діапазон віку може бути занадто широким.

Дослідники також розповіли, що найстарішою річкою в Північній Америці є Нова річка, яка протікає приблизно на 547 кілометрів від гір Блакитного хребта в Північній Кароліні (Вірджинія) і до Західної Вірджинії, де вона зрештою впадає в річку Канава. Зазначимо, що оцінки віку цієї річки сильно відрізняються, однак у більшості випадків вчені сходяться, що їй від 10 до 350 мільйонів років. Ще у 1970-х роках її назвали другою "найстарішою річкою у світі".

Найстарішою річкою в Європі вважається Маас, який тягнеться на 950 кілометрів і проходить через три країни: Бельгію, Нідерланди та Францію. Вік цієї річки імовірно налічує від 320 до 340 мільйонів років.