1748618 9000

 

Скульптор по дереву В'ячеслав Почечуєв 1973 року отримав премію та довідку: "Гроші видано за винахід машини часу"

Машину часу, яка, власне, і винна у всій привабливій плутанині фільму "Іван Васильович змінює професію", придумав і сконструював скульптор В'ячеслав Почечуєв. У той час він працював художником-скульптором в "Руслані і Людмилі", і чутка про нього йшла по "Мосфільму" як про майстра на всі руки: і ліс казковий створить, і палац Чорномора.

Зйомки добігали кінця, а в той же час Леонід Гайдай ніяк не міг зрушити з місця свого "Івана Васильовича". Цілих півроку справжнє конструкторське бюро чаклувало над створенням для фільму "машини часу" і розродилося проектом чи не справжнього космічного корабля. Головний герой картини - одинак-винахідник Шурик - навіть у найсміливіших своїх мріях не зміг би наблизитися до такої технічної досконалості. Потрібно було принципово нове рішення.

Гайдаю доповіли: "Є такий Почечуєв". Переговори точилися на рівних. Гайдай був на мілині через дефіцит часу, Почечуєв – через дефіцит грошей. І вже через два дні перед зневіреним режисером ліг новий проект.

 

1748955 900

 

...В'ячеслав приніс великий лист ватману, на якому вугіллям тремтячою лівою (права, як на зло, відмовила!) було зображено НІЩО: трубки, колби, кульки, пружини, змійки. І — дроти! Суцільна абстракція і небачене нахабство. Гайдай у непритомність не впав, бо сидів на стільці... Знімальна група оніміла, на очах актриси Селезньової з'явилися сльози: зйомки явно зривалися... Але Почечуєв був промовистий, артистичний і переконливий (йому треба було годувати сім'ю). І Гайдай здався, іншого "винахідника" шукати не став.

 1749191 900

 

У найкоротший термін, усіма правдами та неправдами, але машина була зібрана. Як тільки вона запрацювала, з першого запуску, відразу закохала всю знімальну групу. Фільм було врятовано! В результаті сам скульптор отримав премію від "Мосфільму" сорок рублів та довідку з бухгалтерії: "Гроші видано за винахід машини часу" - (без усяких лапок).