Відомий український піаніст, Артур Нікулін, отримав статус "артист у резиденції" Саксонського товариства Моцарта у місті Хемніц (Німеччина).

З того часу, коли почалася безглузда і жорстока агресія росії проти України, уродженець Кам`янського, відомий піаніст Артур Нікулін проживав у місті Рига (Латвія). "Латвія - прекрасна країна, там дуже чуйні та щирі люди. Латвійська держава допомагає усім українським біженцям на максимумі своїх фінансових та моральних потужностей; я б навіть сказав, що працює у режимі "superturbo", коли питання заходить про Україну, - говорить Артур Нікулін. - Але у цієї дивовижної країни є один невиправимий недолік - вона дуже маленька. Тобто я, як людина дуже активна у питаннях, які стосуються розповсюдження української академічної музики, в один момент зрозумів, що як артист зробив для України у Латвії все, що міг. Якщо йти далі, то це буде просто щось на кшталт двічі використаної жуйки. Я не такий - "не хожу по старым адресам". Для мене завжди цікавий новий виклик та адреналін від невідомості майбутнього. Можливо мої заняття шашками на це вплинули. До речі, я був присутнім майже кожного дня на Кубку світу з шашок, який проходив у Ризі у липні цього року. Там грали мої друзі, видатні українські гросмейстери Артем Іванов та Юрій Анікєєв. А Вікторія Мотричко завоювала першість світу серед жінок у бліці. Я тоді щиро тішився тому, що завдяки шашкам гімн нашої України лунає у цивілізованому світі.

Ще рушійною силою поїхати із Латвії була особиста позиція до мене шановного пана Посла України у Латвії. Особисто я вважав, що він принципово не використовує мої менеджерські знання та навички у музичній індустрії. Ну то таке питання, час усе розсудить.

Я натрапив у Інтернеті на програму "Artist at risks", яка розроблена спільно із Ґете-Інститутом. Вважаю, що мені дуже пощастило - бо статус "артист у резиденції", наскільки мені відомо, надається взагалі дуже рідко. Наприклад, цей статус мав видатний український композитор Валентин Сильвестров (який присвячував мені свої твори), або чудовий піаніст Антоній Баришевський, з яким ми є добрими знайомими".

На фото: Артур Нікулін і 13-й чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров. Вільнюс. 2022.