"ПОТРАПЛЯЄШ НАЧЕ У КАЗКУ"

 

 

Піднімаюся на третій поверх. Звіряюся з адресою. Так і є - це квртира Анатолія Півнюка.

Відчинив двері сам господар. Анатолій працює в тресті "Дніпрохімремонт" електро-газозварником, а у вільний час займається розведенням акваріумних рибок і декоративних птахів. Це його захоплення і привело мене до нього в гості .

Заходжу в кімнату і зупиняюся зачарована. Вздовж стіни стоять акваріуми. Один - великий, а кілька - менші. В них серед смарагдових водоростей, що потонули в потоках світла, плавають рибки різноманітних порід. Стіна навпроти вся увішана клітками з птахами. Одні пурхають, інші чистять дзьобики. А всі разом - пересвистуються, мабуть, діляться враженнями про незнайому людину. Закриваю очі, і здається, що я десь у лісі. Обертаюся і потрапляю в казковий світ мешканців тропічного моря. І все це - не виходячи з кімнати, в умовах сучасної міської квартири.

- Певно, багато часу займає таке господарство? - запитую в Анатолія.

- Не дуже, - відповідає він. - Одна - дві години на день.

- А як давно прийшло до вас це захоплення?

- Приблизно п`ять років тому.

- Як ставляться до нього домашні?

- Позитивно. Адже приємно мати такий живий куточок у квартирі.

Анатолій цікаво розповідає про своїх "підлеглих", знайомив із своїми планами на майбутнє.

- Займаюся селекцією, - сказав він. - Мрію вивести нову породу риб. Дещо вже виходить...

На прощання Анатолій висловив думку, яку певно, підхоплять всі любителі природи.

В місті назріла необхідність відкрити зоомагазин. Тоді людям, які захоплюються розведенням акваріумних рибок і декоративних птахів, не треба буде йти на базар, щоб придбати рибок, птахів, корм, обладнання. А куди дівати пташенят і мальків? Знову ж таки на базар. А там вистачає перекупників, які закупляють їх оптом, а потім перепродують втридорога. Як бачимо, непогана лазівка для любителів нетрудових доходів. Нині то тут, то там закривають пивбари, магазини по продажу вина й горілки. Чому в одному з таких приміщень не відкрити зоомагазин. Мені здається, непогана думка. А вам?

М.Зайцева, жителька проспекту Металургів.
На знімку: Анатолій Півнюк із своїми пернатими друзями.
Фото В.Ніколича.
"Дзержинець" 8 липня 1986.