"І назвали мікрорайон "Парковим"

 

 

Лівобережжя - це і сьогоднішній і завтрашній день нашого індустріального Дніпродзержинська. Красивішає місто на Дніпрі, зростає новими жилими масивами. Торік почалася забудова одинадцятого мікрорайону - "Паркового", як назвали його зодчі. Він дещо відрізнятимиться від попередніх. Чим саме? Давайте зробимо невелику подорож у недалеке майбутнє.

Чудові дев`ятиповерхові красені будинки розмістилися вподовж дренажного каналу з його зеленими влітку оазисами, гарними куточками природи, улюбленими місцями відпочинку дніпродзержинців. Передчуваю запитання, а чи не повториться помилка, характерна для всіх попередніх мікрорайонів, коли під час забудови иемпи спорудження житла значно випереджали соцкультпобут? Ні, тут цього не станеться. Справа в тому, що будівництво другого комплексу (їх всього два) розпочнеться лише після того, як на першому спорудять всі необхідні об`єкти.

Продовжимо далі нашу подорож. Задамося метою: що ж тут буде зроблено для маленьких громадян? Про них особлива турбота. У мікрорайоні, де проживатиме 11700 дніпродзержинців, збудують два дитячих комбінати по 410 місць кожен, школу на 1400 учнів. Причом школа та особлива, розрахована на шестирічок. Тому в її проекті передбачені класні та спальні приміщення, велика і світла рекреація, ігрове містечко. А щоб дітки мали змогу загартовуватись і зміцнювати своє здоров`я, у проекти споруд дитячих закладів і школи включено плавальні басейни, набори спортивних та ігрових майданчиків. Такі комплекси майданчиків будуть також у кожному дворі. До сказаного додам ще таке: території дитячих закладів винесені з житлових груп, а школа зорієнтована на зелену зону дренажного каналу.

А які ж об`єкти соцкультпобуту планується збудувати? Їх чимало. Кілька магазинів для продажу товарів продовольчих і промислового призначення, дитяче кафе на 100 місць, аптека, відділення зв`язку, пукти комбінату побутового обслуговування.

Будинки в новому мікрорайні - дев`ятиповерхові, а в перспективі тут з`являться і підвищенної поверховості. Доречно назвати ще кілька цифр. Житлова площа "Паркового" - 128 тисяч квадратних метрів, кошторисна вартість будівельно-монтажних робіт - 25 мільйонів карбованців. Четверта частина цієї суми - перший комплекс. І останнє: кінець забудови нового мікрорайну - 1988-й рік.

Проект "Паркового" розроблений відділом комплексного проектування Дніпродзержинського філіалу Київського науково-дослідного проектного інституту містобудування. У кінці квітня його обговорено на засіданні містобудівної ради і рекомендовано для затвердження в облвиконкомі. Але попередьно висловлено ряд побажань, пропозицій. Зокрема, порушувалося питання про спорудження в мікрорайоні стоянок для власного автотранспорту. Для цього передбачені території, де будуватимуть підземні гаражі. Запропоновано також більш виразне кольорове вирішення фасадів жилих будинків, заходи кращого інженерного забезпечення робіт.

 

В.Гладій, головний архітектор проекту Дніпродзержинського філіалу Київського науково-дослідного проектного інституту містобудування.
На знімку (зліва направо): керівник групи проекту одинадцятого мікрорайну В.Оголь, головний архітектор проекту В.Гладій і провідний архітектор М.Паневник (всі з Дніпродзержинського філіалу Київського науково-дослідного проектного інституту містобудування) біля макета одинадцятого мікрорайону.
Фото М.Тупицина.
"Дзержинець"28 травня 1986 року.

 

"Популярний пінг-понг"

 

Прийнято вважати, що настільний тенніс (так званий пінг-понг) виник у Великобританії наприкінці XIX століття. Незабаром з розваги він перетворився на одну з найпопулярніших спортивних ігор світу.

В спортивному залі середньої школи № 13 завершилась особисто-командна першість обласної ради ДСТ "Спартак"з настільного тенісу серед дівчаток і хлопчиків 1972-1975 років народження. Протягом трьох днів юні спортсмени з Дніпропетровська, Кривого Рога, Нікополя і Дніпродзержинська змагалися за право участі в першості республіканської ради ДСТ "Спартак" у складі збірної команди обласної ради.

Серед дівчаток у віковій групі 1972-1973 р.н. перемога дісталась нашій землячці Олені Таркіній, на другому - Тамара Бриж з Кривого Рога, на третьому Оленина подруга по команді - Лариса Гімбицька.

У хлопців цієї ж вікової групи успіху добився дніпропетровець Віктор Донченко, друге і третє місця відповідно у наших тенісистів Віталія Хитрова і Віталія Ярмоленка.

Призові місця в молодшій віковій групі (1974-1975 р.н.) розподілились таким чином: у дівчаток чемпіонське звання завоювала спортсменка з Нікополя - Віта Тараненко, дніпродзержинка Тетяна Тарасова - на другому місці, третє - у Світлани Савченко з Дніпропетровська, а серед хлопчиків найсильнішим був Михайло Мейшн (Дніпропетровськ), другим Андрій Герасименко (Кривий Ріг) і третім наш Георгій Таркін.

За підсумками першості до складу збірної команди обласної ради, для участі у республіканських змаганнях увійшла кандидат у майстри спорту Олена Таркіна - з клубу "Золота ракетка" управління житлового господарства.

В.Калина, завідуючий навчально-спортивним відділом міської ради ДСТ "Спартак".
"Дзержинець" 1 червня 1986 року.