433333333333333309202469 774667798006958 1529405914922953924 n

 

В 2023 році володарем Ордена Усмішки став український дитячий письменник з Кам'янського, автор видавництво "Підручники і посібники" Олег Майборода. Нагородження відбулося 5 грудня 2023 року у Варшаві. Потрібно відзначити, що і в минулому році наш земляк теж отримав цю нагороду.

Орден Усмішки - спочатку польська, а потім міжнародна нагорода, що присуджується відомим людям, які приносять дітям радість. Нагорода була заснована польським журналом "Kurier Polski" в 1968 році. А через 11 років, у 1979 році, Орден набув статусу міжнародного рішенням Генерального секретаря ООН. Орденом нагороджуються найпопулярніші серед дітей дорослі. Це лікарі, письменники, педагоги, музиканти, відомі політики та релігійні діячі. Діти називають своїх кандидатів, і в перший день весни міжнародне журі оголошує кавалерів "Ордену Усмішки", а в останній день осені відбувається вручення нагороди. Лицарів ордена обирають в результаті великого обговорення і голосування в школах і ліцеях Польщі. До комісії (капітулу) входять 60 чоловік-представників Азербайджану, Аргентини, Австралії, Бельгії, Великобританії, Вірменії, Грузії, Ізраїль, Італії, Канади, Литви, Німеччини, Польщі, Румунії, Сербії, США, Тунісу, України, Угорщини, Франції, Чехії, Японії. Більшість з них - громадяни Польщі.

Є одна незвичайна вимога до лауреатів: перед врученням нагороди кожен з них повинен випити склянку лимонного соку з посмішкою на обличчі. Ідея полягає в тому, щоб в найскладніших ситуаціях знайти в собі сили і подарувати дитині усмішку.

* Серед нагороджених - Маргарет Тетчер, Далай-Лама XIV, Іван Павло II, Мати Тереза, письменниця Астрід Лінгрен, літератор Ян Твардовський, режисер Стівен Спілберг.
* Наймолодшим лауреатом став Марек Міхалек у 23 роки, найстаршою - Ірена Сендлерова у 97 років. Загалом понад 1000 лицарів із 45 країн.

ДОСЬЄ

Олег Вікторович Майборода – дитячий письменник, автор близько ста книжок ("Їжачок - рятівничок", "Чудасія», "Англійська абетка", "Весела зарядка", "Не зовсім казки", "Знаю я один секрет", "А ти знаєш що я знаю", "Дитяче хоку" тощо) народився 2 червня 1971 року. Закінчив медичне училище і з 1992 року працює масажистом у Кам`янській лівобережній поліклініці № 1. В 2004 році у Харківському видавництві "Торнадо" вийшла його перша дитяча збірка віршів "Сонечко". Відтоді почалася активна робота письменника з українськими видавництвами: "Клуб Сімейного дозвілля", "Манго", "Белкар-книга", "Пегас", "Видавництво Старого Лева", "Підручники і посібники" та ін.

Олег Вікторович - постійний автор журналів "Малятко", "Пізнайко". Діти з задоволенням читають його вірші в іронічному стилі. У 2011 році він став лауреатом Міжнародного фестивалю української книги (Феодосія), а в 2014 році - одним із переможців міжнародного конкурсу "Нові добрі казки", який запровадив благодійний фонд "Діти – дітям". У тому ж році Олег Майборода став лауреатом премії ім. Леся Мартовича (Жовква) та премії ім. Василя Юхимовича (Коростень). Поезія Олега Майбороди представлена на міжнародних конференціях і виставках, зокрема в Канаді, США, Великій Британії, Угорщині. Олег бажаний гість на книжкових форумах та ярмарках "Книжковий арсенал" (Київ), Львівський книжковий форум, Книжкова толока "Запоріжжя", книжковий ярмарок "Український дім" (Київ).

Докладніше про сучасні, цікаві та веселі видання Олега Майбороди
https://pp-books.com.ua/it-slovnychok-kotyka-ajtyka/
https://pp-books.com.ua/dytyachi-hoku/