Це було в 1907 році. У Кам'янському з'явився невисокий, міцний, сухий чоловік. У конторі Дніпровського заводу його вже чекали.

- Дмитро Сигаревич, - представився прибулець. - З Одеси ...

- Що ж, будете першим директором Rам'янської чоловічої гімназії. Справа доведеться починати з нуля, але на всіляку підтримку можете розраховувати.

Восьмий том виданої на Заході «Енциклопедії українознавства» (Париж-Нью-Йорк, 1976) відкривається словникової статті про педагога і громадського діяча Дмитра Сигаревича (1868 - 1914). А ось в енциклопедіях, які виходили в Україні, не знайти це ім'я. Пов'язане воно переважно з Одесою та Олександрівському (Запоріжжям), Сигаревич залишив добру пам'ять про себе і в Кам'янському.

Дмитро Дмитрович походив з ополяченого українського шляхетського роду Подільської губернії. Свою юність майбутній педагог провів в Одесі, де він закінчив третю гімназію. Потім юнак вступає на слов'яно-російське відділення історико-філологічного факультету Новоросійського університету в Одесі. Під час навчання в університеті значний вплив на Сигаревича мав відомий тоді професор О.І.Кирпичников, під керівництвом якого працював Дмитро Дмитрович. З інших вчених, що зробили вплив на формування світогляду Сигаревича, слід назвати Олександра Маркевича (1847 - 1903), в гуртку якого відрізнявся своїми здібностями Д.Сигаревич. На частку останнього випало згодом впорядковувати рукописи раптово померлого 1903 професора.

Оскільки тодішній попечитель Одеського навчального округу Сольський не давав штатних місць початківцям викладачам в Одесі, перш ніж вони не попрацюють в провінції, то Сигаревичу, для якого Одеса була другою батьківщиною, довелося починати службу позаштатним викладачем в жіночих гімназіях. Одні джерела називають гімназії Текелій-Куракіна, а потім - березень, інші - гімназії Козленко, Шольп і Пашковської. Вже незабаром Дмитро Дмитрович отримав собі славу найкращого в Одесі викладача літератури (або «словесності», як говорили тоді). Разом з тим він читав курс новітньої літератури гурткам у приватних будинках.

Сігаревіч «отримав велику популярність серед своїх учнів, - згадував Андрій Ніковський, добре знав його по роботі в Одесі. - Мав гарний голос і вмів говорити з великою експресією. На лекціях Дмитра Дмитровича бували такі моменти, дзвінок давно зробив перерву і кінець його вже інший учитель заходить до класу, а Дмитро Дмитрович захоплений сам широко описаної картиною європейської історії, не чує сам, як і його чарівність слухачки. Історію знав Дмитро Дмитрович дуже добре, засвоїв кращі критичні методи вивчення її і як педагог умів більше інших вчителів зацікавити своїх учениць історією ».

Згодом Сигаревича обирають на посаду директора досить великого за тодішніми масштабами закладу - міського сирітського будинку, для розвитку та організації якого він доклав чимало енергії і зусиль. Молодий директор організував там широку самодіяльність учнів, завів хороші майстерні, і як наслідок - роботи сирітського будинку були відомі в Одесі, як хороші і дешеві. Дмитро Дмитрович не обмежувався офіційною частиною праці серед сиріт: збирав вечорами кращих учнів і читав їм «Кобзаря» та інші твори української літератури, розповідав великим хлопцям про історію України, вчив і наставляв своїх сиріт, яким був рідним батьком і щирим порадником.

Разом з тим Дмитро Сигаревич залишався діяльним членом педагогічного відділення при історико-філологічному суспільстві, він виступав з доповідями. Багато часу забирає в нього підготовка робіт з педагогічним, історико-літературних питаннях. Живучи в Одесі до 1907 року, Д.Сігаревіч був помітним громадським українським діячем. Ще до революції 1905 року, писав той же Ніковський, - знали його як організатора студентського українського гуртка, сильного свідомими і талановитими членами. Він дуже близький був до видатним українцям в Одесі - Л. А.Смоленському і М.Ф.Комарову. Як свідчили напісаниє і надруковані 1914 спогади Сигаревича про Комарові, всі українські справи - Дмитро Дмитрович знав дуже добре, в основному як учасник їх.

Знали й поважали Сигаревича і місцеві одеські виборці. Ім'я Д.Сигаревича з великим числом поданих за нього голосів зустрічаємо серед тих, кого висували в першу Думу.

Після 1905 року він неодноразово виступав сміливо і відверто, і цього йому не забули, коли революція пішла на спад.

Дмитро Сигаревич був також і активним діячем одеської «Просвіти». Він звертав там на себе увагу своїм ясним розумом і щирим демократизмом. Слухачі літературно-наукових зібрань дуже любили Дмитра Дмитровича, як красивого і розумного оратора. 26 лютого 1906 (за старим стилем), у день 45-ї річниці смерті Тараса Шевченка одеська «Просвіта» проводила вечір пам'яті Кобзаря. Сигаревич виступав на вечорі з промовою «Значення Шевченка для України».

- Жоден народ на світі не згадує так щиро своїх письменників, як українці Шевченко, - зазначив доповідач.

Взагалі ж в лекційній секції «Просвіти» Сигаревич був між активних членів і на його рахунку було чимало інших доповідей. Напевно, не без участі Дмитра Дмитровича одеська «Просвіта» на одному зі своїх засідань прийняла з осені 1906 заснувати в місті українську гімназію. Для викладання планувалося залучити кращих одеських педагогів. Метод навчання повинен бути американським, коли діти вчать уроки в класах, а додому вчителі не дають ніякої роботи. Українська гімназія в Одесі повинна міститися засобами суспільства і пожертвувань. Але реалізувати ідею з українською гімназією тоді так і не вдалося.

Уже згадувався реферат Сигаревича про Шевченка. До нас дійшли і теми інших його виступів в одеській «Просвіті». Так, 27 лютого 1907 він читав реферат «Народні думи та кобзарі». На вечір лектор запросив кобзаря Ткаченко. А через кілька днів одеська «Просвіта» проводила в міській аудиторії шевченківський свято.

Революція вже йшла на спад, тому назва реферату було досить нейтральним - «Шевченко - поет». Влада тим часом загвинчують останні гвинти здавалося в такий красномовною деталі. На Шевченківському святі в Одесі місцеві поляки підняли великий вінок. Але публічно покласти його на груди поета адміністрація не дозволила. Про це по свіжих слідах подій докладно писав полтавський журнал «Рідний край».

Андрій Ніковський згадує виступ одного одесита, який побував якось в Галичині та за довге волосся і широку бороду дуже сподобався галичанам, так що вони твердо вірили, що він приват-доцент і видатний український діяч. Ні тим, ні іншим цей пан не був, але видавав себе за вченого і діяча. Він про Галичину наговорив було такого, що виходило, ніби треба в Галичині поляків і євреїв, особливо останніх, різати, - інакше пан «приват-доцент» не погоджувався вирішити національне питання в Галичині. Проти цього виступив Дмитро Сигаревич з блискуче обгрунтованим рефератом. У ньому він розповів тверезу правду про національні відносини в Галичині, в результаті просвітницька молодь пропонувала на загальних зборах виключити пана «приват-доцента» з числа членів «Просвіти», що й було зроблено. Панок швидко зник з українського горизонту, але випустив пасквіль на діячів «Просвіти» під заголовком «Одеська тьма і« Просвіта ». Ніковський не називає імені «панка», і тут мені допоміг встановити істину одеський письменник і краєзнавець Григорій Зленко. Брошуру «Одеська тьма і« Просвіта »написав Іван Іванович Радецький, який взяв собі псевдонім Проклятий українець. Розшифровано цей псевдонім в каталозі бібліотеки Наукового товариства ім. Т. Шевченка та в «Словнику українських псевдонімів» О. Дея. І.Радецькій був відомий як кореспондент галицької газети «Дело».

Крім того, що Д. Сигаревич часто виступав в одеській «Просвіті» з рефератами, він також брав участь в жарких дебатах. Це йому також нагадали, коли змушували покинути пост директора сирітського будинку. Дмитро Сигаревич за дорученням громадян і прихильників Л.А. Смоленського зібрав матеріали для біографії цього видатного громадського діяча, але чи написав, упорядкував ті матеріали, пише А.Ніковській, - невідомо.

Після революцій 1905 - 1907 років Дмитро Сигаревич по суті змушений залишити дорогу для нього Одесу, з якою він був пов'язаний родинними узами і якій віддав п'ятнадцять років педагогічної та громадської діяльності. Він вирішує взяти місце директора чоловічої гімназії (в Одесі знаходився центр навчального округу, якому підпорядковувалася і Катеринославщина). Саме така гімназія відкривалася тоді в Кам'янському. Тягар адміністративні клопоти, пов'язаних з цим на свої плечі. Запрошений власниками Дніпровського заводу Д. Сигаревич виявив там блискучий адміністративний і педагогічний талант - школа була поставлена ??зразково і видавалися навіть друковані звіти про організацію шкільної справи в цій інституції. Заслугою першого директора був пристрій при гімназії оркестру, хору, Сокольської гімнастики. За свідченням сучасників, Сигаревич з великою любов'ю ставився до своїх вихованців, невтомно стежачи не тільки за їх вихованням, а й за здоров'ям; здійснюючи спільно з лікарем часті обстеження.

Багато праці було вкладено Д. Сигаревичем і в створення гуртка місцевих педагогів.

Однак у Дмитра Дмитровича були не тільки прихильники: «Власники заводу втручалися в педагогічні справи і Дмитро Дмитрович мав відмовитися від роботи в невідповідних умовах». (А. Ніковський). Як писала одна з місцевих газет, не бажаючи знаходити офіційних засобів для боротьби з тими, кому не імпонували його методи педагогічної праці, він вирішив після майже 10-років-ній самостійної діяльності прийняти місце інспектора і виїхати з Каменського. У його ж вихованців і тих, кому були небайдужі інтереси місцевої гімназії, збереглися теплі спогади про своє першого директора.

Дмитро Сигаревич переїжджає в Олександрівськ (нині - Запоріжжя), працює інспектором місцевого комерційного училища. 1910 видає брошуру «Тридцятиріччя педагогічної, громадської та літературної діяльності директора Олександрівського Міського комерційного училища І.Я. Акинфиев ». 1911 стає директором цього комерційного училища. На цій посаді Сигаревич пробув майже три роки. Його знали, як людину, який відстоював нові напрямки в педагогічному справі. Незважаючи на негативне ставлення начальства, він був прихильником спільних зусиль сім'ї і школи у виховних цілях. Дмитро Сигаревич сприяв створенню в Олександрівську сімейно-педагогічного гуртка, на засіданнях якого сам виступав з доповідями.

Не залишався він боці та інших культурно-просвітницьких заходів, що проводяться в місті. Він, зокрема, виявляє постійну цікавість до місцевої українського культурного життя, виступає в періодиці, планував виступити з доповіддю на урочистостях з нагоди 100-річчя від дня народження Тараса Шевченка (березень 1914р.). Приїхати до Катеринослава, де він повинен був взяти участь як лектор в одному з вечорів, він так вже і не зміг ...

Нам це важко уявити, але тоді для того, щоб педагогу проявляти свої українські симпатії, треба було мати відвагу. За царя адже чиновникам, навпаки, доплачували за «обрусіння краю» ...

На жаль, багато планів цієї людини так і залишилися нереалізованими. Але свій слід в історії культури нашого народу він залишив. Мріяв про соборній українській державі (до речі, за дорученням одеської громади він був у зв'язках з Галичиною), залишив цінні нариси про українській народній творчості, зокрема, про думи. Але Дмитро Сигаревич не знав міри в роботі. Він, як кажуть, захлинувся в ній. Перевтома, важка праця позначилися: навесні 1914 він серйозно захворів. Злоякісне недокрів'я підточив колись великі сили.

Близькі йому люди вживали заходів для порятунку. Але і поїздки в Харків, і консультації з професорами, і майже місячне перебування в лікарні виявилися марними. Вранці 16 березня 1914 Сигаревича привезли в Александрсандровск, а через тиждень він помер. «Загинув світлий, глибокий розум, - писала газета« Придніпровський край », - любляче свій народ серце, давши своєму часу значно менше того, що він міг би ще дати! ..»

Нагадаю: Олександрівськ, як і Кам'янське, входив тоді до складу Єкатеринославської губернії. На багатолюдні похорони Сигаревича прибув за дорученням міністерства народної освіти директор Катеринославського комерційного училища Антон Синявський (1866 - 1951). Представники одного покоління, вони разом навчалися в Одесі, приблизно в один час опинилися на Катеринославщині, обидва закохалися в цей край. Про своє колезі Дмитру Сигаревичу А. Синявський залишив цінні спогади. А у своїй детальної мови на похороні друга розповів про діяльність близького йому за духом людини з дня закінчення університету в Одесі до останніх днів. Ім'я Сигаревича після років безпам'ятства повертається до нас. І місту варто вшанувати його пам'ять.

Джерело: Книга краєзнавчих нарисів Миколи Чабана "Мандрівки старим Кам'янським". ІМА-прес. Дніпропетровськ. 2004 р. Стор. 119-125.

 

Gimnaziya11.jpg

 

Корпус технічного ліцею (чоловіча гімназія) – 1907р