412Символіка

 

У місті Кам`янському Дніпропетровської області, 21 грудня відбулося пленарне засідання 17-ї сесії Кам’янської районної ради. На засіданні депутатами прийнято рішення, яким затверджено символіку Кам’янського району: Герб (Великий і Малий) та Прапор.

 

Описи символів Кам’янського району

 

 

 2412Бик

 

Малий Герб Кам’янського району: у синьому полі на половині золотого залізничного колеса золотий бик, над ним праворуч три перехрещені золоті списи у золотому відкритому лавровому вінку. Щит увінчує стилізована золота районна корона з рослинними зубцями. Під щитом на синій стрічці – напис золотими літерами "КАМ’ЯНСЬКИЙ РАЙОН".

 

 2412Великий герб6 n

 

Великий Герб: щит з гербом району підтримує з правого боку козак у малиновому вбранні, який тримає малиновий прапор з білим козацьким хрестом, а з лівого – робітник-металург. Щит увінчує стилізована золота районна корона з рослинними зубцями. Під щитом на синій стрічці – напис золотими літерами "КАМ’ЯНСЬКИЙ РАЙОН".

 

 

Прапор: прямокутне синє полотнище зі співвідношенням сторін 2:3, в центрі на половині жовтого залізничного колеса жовтий бик, у крижі від древка три перехрещені жовті списи у золотому відкритому лавровому вінку.

Символіка герба Кам’янського району є багатозначною і мовою символів відображає його історичні, природничі та економічні особливості. Композиційно поєднуючи окремі елементи зі старих гербів Верхньодніпровського, Криничанського, П’ятихатського районів та міста Кам’янське, герб символізує їх об’єднання у межах нової укрупненої адміністративної одиниці

 

Золотий бик, символічно уособлюючи Верхньодніпровщину, водночас символізує родючість Кам’янської землі, працьовитість та добру силу і міць мешканців району.

Залізничне колесо, символічно уособлюючи П’ятихатщину, підкреслює також визначну роль транспортної інфраструктури та значний внесок промисловості Кам’янського району в економічний та господарський розвиток Придніпровського регіону.

Перехрещені козацькі списи у лавровому вінку, символічно уособлюючи адміністративний центр району - місто Кам’янське, нагадують про історичне козацьке минуле краю, зокрема, про першу перемогу у визвольній війні, яку козаки під проводом Богдана Хмельницького здобули у битві під Жовтими Водами 1648 року.

Синьо-жовта кольорова гама герба, що відтворює кольори старого герба Криничанського району, уособлює Дніпро та родючі лани Кам’янського краю.

У Великому Гербі козак з прапором символізує славетне історичне минуле краю, звитягу, хоробрість і самовідданість мешканців Кам’янського району в боротьбі за свободу і незалежність України проти загарбників з часів ХVІІ століття по сьогодення, а робітник – самовіддану людську працю та розвинуте в районі промислове виробництво, яке забезпечуює його сталий економічний розвиток.

Золота стилізована корона вказує на статус герба, як символу адміністративного району.

Автори герба: Олег Потап - член Ради Українського геральдичного товариства, кандидата технічних наук, професора Українського державного університету науки та технологій. Комп’ютерний дизайн: Михайло Потап, Іван Харітонов.

Джерело: сторінка Facebook Голови Кам'янської районної ради Максима Чехути.