photo 2 police GO 07 2023

 

У липні цього року у Кам`янському на Блакитному озері вперше з'явився водний патруль. Перший рейд на патрульному катері відбувся у суботу 8 липня, представники водної поліції вивчали особливості озера та спостерігали за поведінкою відпочиваючих. На думку екологічної організації "Голос Природи" робота водного патруля на Блакитному озері допоможе ефективніше боротися з порушниками.

Бережіть Блакитне озеро!

Багато мешканців вважають Блакитне озеро перлиною Дніпропетровської області. Озеро з'явилося у 70-х роках минулого сторіччя на місці колишнього піщаного кар'єру. Протягом десятиліть біля озера сформувалася власна флора та фауна. Акваторія озера стала популярним місцем відпочинку та гніздування рідкісних перелітних птахів. У 2023 році через обмеження туристичного відпочинку на річці Дніпро, пов'язаного з військовою агресією з боку РФ, навантаження на водний об'єкт «Блакитне озеро» значно зросло. Збільшення кількості відпочиваючих як на організованих, так і диких пляжах часто призводить до неприємних випадків. У минулому через велику кількість порушень природоохоронного законодавства організація «Голос Природи» неодноразово подавала ініціативу про необхідність організації на Блакитному озері рейдів водної поліції. Найбільш поширені випадки порушень, які фіксувалися представниками "Голос Природи", є: скидання неочищених каналізаційних стоків, знищення прибережних зелених насаджень, миття автомобільного транспорту, водіння моторних плав-засобів у нетверезому стані, браконьєрський вилов раків та риби, експлуатація моторних засобів у період нересту. Внаслідок перерахованих порушень берегова лінія озера продовжує руйнуватися, рибні запаси виснажуються, птиці гинуть, акваторія озера забруднюється нафтопродуктами та каналізаційними стоками, є випадки з летальним кінцем серед відпочиваючих. У випадках, коли ви стали свідком вказаних правопорушень необхідно звертатися за телефоном – 102.

"Ми знаємо багато людей, які переживають за долю Блакитного озера та допомагають організовувати акції щодо покращення його екологічного стану. Водночас важливо вести ефективну роботу з боку контролюючих органів стосовно порушників, без цього буде не можливо зберегти озеро як чистий водний об'єкт", - вважає Євген Колішевський, виконавчий директор організації "Голос Природи".