23434

 

 

У світі існує багато видів акул, хоча при слові "акула" більшості з нас ввижається величезна риба-вбивця з якогось голлівудського фільму жахів, що наводить жах на прибережні води. Насправді далеко не всі види акул небезпечні для людини, та й ті, що здатні завдати шкоди або вбити, не так вже й часто стають причиною смерті необережного нирця.

Відео https://www.youtube.com/watch?v=4FM0YVYcpNU

* Акула може "задихнутися", якщо її тягнути якийсь час за хвіст. При такому зворотньому русі потік води через зябра зменшується. Цю методику іноді використовують рибалки-мисливці на акул.

* Око акули відрізняється від людського частотою сприйняття: у нас це 24 кадри в секунду, у акул – 45 кадрів. Якість зору у неї в 10 разів перевершує людський і в кілька разів – котячий.

* Акула може чути не тільки вухами (вони у неї знаходяться відразу за очима), але і всім своїм черепом.

* Акули не відчувають болю. Шкіра тигрової акули приблизно в десять разів міцніша, ніж шкура дорослого бика.

* Число зубів у різних видів акул варіюється від тридцяти штук до п'ятнадцяти тисяч. Найбільша акула – китова, при цьому у неї найменші зуби, довжиною всього близько 6 міліметрів. Тигрова акула, стиснувши щелепи, легко може розколоти панцир великої черепахи. А розчин шлункового соку акули може за декілька місяців переварити металевий предмет.