174

 

Люди вирощують різноманітні квіти з прадавніх часів і вони здавна допомагають виразити свої почуття закоханим та є неодмінним атрибутом багатьох свят. Квіти мають найважливіше значення в культурі більшості народів. Десь вони використовуються для прикраси, десь слугують знаком уваги, а десь і зовсім шануються, як, наприклад, у деяких країнах Африки. Здавалося б – адже це всього лише органи розмноження рослин, але людство зробило з них справжній культ, і вже багато сотень років у більшості куточків Землі букет квітів служить універсальним подарунком.

Відео https://www.youtube.com/watch?v=5qaubvFBqsc

* Люди які бояться квітів, цей вид фобії називається — антофобія.

* В Австралії орхідея ризентелла розпускається не на поверхні, а під землею. Її запиленням займаються не бджоли, а жуки.

* Широке застосування в петриківському розписі мають мотиви садових (жоржини, айстри, тюльпани, троянди) і лугових (ромашки, волошки) квітів.

* Здатність квітів "орієнтуватися в часі" використовував Карл Лінней і створив в 1720 році в місті Упсала в Швеції перший в світі квітковий годинник.

* Перша рослина, яка розцвіла і дала насіння в космосі за відсутності гравітації, – арабідопсис. Його життєвий цикл складає всього 40 днів; екземпляр арабідопсиса був вирощений в 1982 р. на борту космічної станції "Салют-7".