3хрест і півм

 

 

Організація міжнародного Червоного Хреста була створена завдяки ініціативі швейцарського підприємця Анрі Дюнана. Якось раз він відправився на зустріч з Наполеоном III і на шляху став свідком битви між австрійськими та франко-італійськими військами при Сольферіно. Картина була жахлива: після баталії поранених солдатів просто кинули напризволяще без надання медичної допомоги. Вражений Дюнан покликав на допомогу жителів з сусідніх сіл. Разом вони надали першу медичну допомогу солдатам. Повернувшись до Швейцарії, Дюнан створив книгу під назвою "Спогади про битву при Сольферіно", виклавши в ній ідею про створення товариств добровольців, які готові надати допомогу пораненим під час різного роду військових конфліктів. У 1863 році було створено постійний міжнародний комітет допомоги пораненим.Тоді ж за ініціативою Комітету було організовано зустріч неофіційних делегатів з 16 країн. На ній схвалили напрями діяльності та в якості емблеми взяли червоний хрест на білому фоні. Такий знак служив символом захисту людей, які надають допомогу пораненим. У 1876 році міжнародний комітет допомоги пораненим в Женеві перейменували в Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Надалі на Міжнародних конференціях Червоного Хреста обговорювалися питання щодо розвитку даного руху.

Відео https://www.youtube.com/watch?v=HK9SRBc3RJs

* Перша емблема Червоного Хреста – швейцарський прапор, де колір червоного поля замінили на білий, а білий хрест на червоний.

* Під час Російсько-турецької війни Османська імперія оголосила, що червоний хрест образливий для мусульманських солдатів і викликає у них негативні спогади про хрестоносців. Тоді в якості емблеми в ісламських країнах стали використовувати емблему Червоного Півмісяця.

* В Ірані аж до 1980 року на емблемі Червоного Хреста зображували знак червоного лева і сонця.

* Ізраіль 60 років відкладав свій вступ в організацію через її символіку. Згідно Третього додаткового протоколу 2005 року, на 29-й конференції Ізраїлю дозволили використовувати на білому тлі червоний ромб – Червоний Кристал.

* Міжнародна організація Червоного Хреста тричі отримувала Нобелівську премію.