47інд

 

Корінні жителі Америки своєю назвою завдячують Христофору Колумбу, абсолютно впевненому, що він приплив до Індії. Якщо предки європейців заганяли племена червоношкірих у резервації, їхні нащадки створили цілий кіновсесвіт для індіанців, де вони, як і раніше, полюють на бізонів і гасають преріями з бойовим кличем. Майя, сіу, апачі, команчі та могикани постають у бойовому забарвленні. А що вам відомо про некіношних індіанців?

 

Відео https://www.youtube.com/watch?v=CGQU6u09ius

* Жак Ле Муан, який відвідав Флориду в 1564–1565 роках, став першим європейським художником, який зобразив корінних американців (індіанців).

* Основною їжею індіанців Каліфорнії була каша із жолудів.

* Іроке́з — зачіска, популярна в культурі панків. Запозичена з культури індіанців і названа на честь однієї з племінних груп. Першим ірокез став носити шотландський співак, лідер групи "The Exploited" Вейт Бакен, після чого його перейняли багато панк-рок музикантів і фанатів цього напрямку. В англійській мові більше знана як mohawk (мохок — самоназва одного з ірокезьких племен), в Англії також mohican (мохікан). В ідеології панку ірокез є символом боротьби проти нав'язуваних суспільством стереотипів.

Багато винаходів корінних жителів Америки були запозичені колонізаторами. Інші забулися і пізніше були заново винайдені вченими Європи. Перевірте свій гардероб і аптечку. Напевно, ви знайдете там предмети, появі яких слід завдячувати індіанцям. Прямокутний шматок щільної тканини з отвором-горловиною може слугувати одягом і ковдрою, він зберігає тепло і захищає від вітру. Вважається, що за кілька сотень років до нашої ери пончо винайшли племена мапуче і паракас, які жили на території сучасних Чилі, Перу і Аргентини. Під час розкопок печери Форт-Рок в штаті Орегон у вулканічному попелі знайшли добре збережені сандалії. Радіовуглецевий аналіз показав їхній вік – близько 10 тисяч років. Взуття було створене задовго до єгипетських пірамід і виникнення грецької цивілізації. В Європі шприц винайшли в 1853 році. Задовго до цього індіанські цілителі вміли вводити ліки під шкіру пацієнтів. Голки для ін’єкцій робили з порожнистих пташиних кісток, а ліки заливали в сечовий міхур дрібних тварин або гумовий балон. За таким же принципом виготовляли пляшечки для штучного годування немовлят. Наповнивши міхур або балон сумішшю з перетертих з м’ясом горіхів, його краї щільно зав’язували. Виходила ємність з носиком для смоктання.

 * З Америки після її відкриття, вивозили не тільки золото. Завезено (головно іспанцями, які першими колонізували її) також низьку індіанських слів. Серед найбільш уживаних є: томат, шоколад, какао, які в мові мексиканських індіанців звучали так: таматль, чоколатль, какауатль. Дещо забуті нині слова табака (нюхальний тютюн) і табакерка походять від індіанського тобако. Слово ураган на перший погляд може здатися русизмом, але це не так. Воно походить від індіанського хуракан. Індіанського походження слова кураре, каучук, пума, яґуар, гуанако, ара, нанду, колібрі. Є в українській мові і назви рослин індіанського походження: ананас, маїс, ямс. Від індіанців запозичені слова тотем, томагавк, пірога, каное, вігвам.