55пес

 

 

Культовий мультфільм "Жив-був пес", створений у 1982 році й досі є постачальником крилатих виразів ("Щас спою!", "Бог у поміч!", "Ну ти заходь, коли що!" та інші), які не втратили своєї актуальності. Поставши на світ, "Жив-був пес" почав стрімко набирати популярність по всьому світу. Вже за рік стрічка посідає першу сходинку на Міжнародному кінофестивалі в датському Оденсе.

Мультфільм https://www.youtube.com/watch?v=0KtPMO0uOhI

* Натхненний прочитаною у дитинстві казкою "Сірко", автор Едуард Назаров спочатку подумував назвати мультфільм "Собаче життя".

* Вовк – той, до якого ми звикли і якого ми любимо, від самого початку планувався зовсім іншим. Справа в тому, що персонажа малювали під відомого актора Михайла Ульянова, але той, пославшись на занятість і велику кількість зйомок, відмовився. Запросили на роль Армена Джигарханяна. Для талановитого уродженця Єревану це був мультиплікаційний дебют.

* За зізнанням автора, малюк, що його "вкрав" вовк і "врятував" пес – праобраз радянського генсека Микити Хрущова в дитинстві.

* Мандруючи українськими селами, етнографи позаписували народні пісні "Ой, там на горі", "Косив батько, косив я", "Ой до бору стежечка", які потрапили у стрічку мультика. Всі вони виконувалися ансамблем з полтавського села Крячківка – "Древо", створеним у 1958 році й існуючим (щоправда в іншому складі) до наших днів.

* У декількох містах споруджено скульптури цим двом мультяшним героям. Бронзовий пам'ятник Вовкові був споруджений у Томську в 2005 році. Його сталева скульптура вагою дві тони встановлена в Ангарську в 2007 році. У 2013 році у центрі Києва відкрили дерев'яну скульптурну композицію Вовка і Пса, що сидять під столом. Восени того ж року у селі Святопетрівське Києво-Святошинського району з`явилася скульптурна композиція: на постаменті сидить Вовк, а поруч стоїть Пес. 31 травня 2014 року на Театральному майдані в Кривому Розі встановили скульптурну композицію "Друг" за мотивами мультфільму "Жив-був пес". А восени 2023 року перед Кам`янським ліцеєм № 16 (Дніпропетровщина) на лавці "з`явився" Вовк.