333

 

У свято всіх закоханих у більшості людей думки зосереджені на романтиці, приємних дрібницях і подарунках. Але День Валентина — це не тільки милі червоні листівки у формі сердечок. Іноді все ж корисно трохи абстрагуватися від любовної ейфорії і дізнатися дещо нове і незнайоме про День святого Валентина.

* Автор першої валентинки — французький герцог Карл Орлеанський, який в 1415 році сидів у в’язниці, в одиночній камері. Саме там він вирішив боротися з нудьгою шляхом написання любовних послань дружині. І до цього дня всі охочі можуть в цьому переконатися — записка зберігається в Британському музеї. Перші валентинки створювались власними руками. Найталановитіші писали акровірші, в яких перші літери кожного рядка утворювали слово – ім’я коханої/коханого. Трохи згодом в Британії вирішили полегшити завдання людям і почали друкувати збірки віршів – хлопці та дівчата вибирали найкращі та переписували їх у валентинку. З цього і розпочалось виробництво валентинок в промислових масштабах. Ця ідея виникла в американки Есетр Хауленд. Лише за рік вона продала листівок на суму 5000 доларів. Найдорожча валентинка була зроблена на замовлення Аристотеля Онассіса і складалася вона з чистого золота, смарагдів і діамантів. Упаковка подарунка була не менш розкішною — Онассіс велів загорнути валентинку в норкову шубу. Так грецький мільярдер висловив свої почуття до коханої - оперної діві Марії Каллас. Вартість валентинки становила приблизно $300 000 за цінами 60-х років.

* У ХIХ столітті психіатри прописували шоколад своїм пацієнтам, що страждають від нерозділеного кохання. Так Річард Калбурі придумав першу коробку шоколадних цукерок.

* Незвичайний спосіб зізнатися в любові - подарувати помідор. Колись у Франції його називали "Помм деамур" — яблуко кохання. Таке прізвисько томат отримав неспроста, так як пристрасні французи вірили, що помідор вміє говорити мовою кохання. Томат завжди був символом людського серця. Є навіть деякі сорти, які за формою нагадують сердечко. Існує повір'я, що якщо з таких помідор приготувати салат і нагодувати їм свого коханого, то він втратить розум від кохання.

* У Кореї люди без пари, які не отримали подарунка на День святого Валентина, йдуть до ресторану для одиноких і їдять там чорну локшину, щоб оплакати свою самотність.

* У Голландії в цей день жінка може підійти до вподобаного чоловіка і запропонувати взяти її за дружину. Якщо чоловік відмовляє, то він повинен подарувати їй натомість шовкову сукню. А в Канаді за відмову своїй дівчині чоловікові можуть виписати штраф або посадити за ґрати.