666Seal of the State of Alaska

 

Цікаві факти про Аляску – найбільший за територією штат США, на північно-західній околиці Північної Америки.

* Прапор Аляски був придуманий 1926 року 13-річним Бенні Бенсоном, а 1927 року його ухвалено офіційним символом території Аляска, що 3 січня 1959 року стала штатом. На темно-синьому фоні зображено вісім золотих п'ятипроменевих зірок: сім знизу — зображують Велику Ведмедицю і одна більша в правому верхньому кутку — Полярна зірка. Велика Ведмедиця символізує силу та потужність, а Полярна зірка — північ, оскільки Аляска є найпівнічнішою територією Сполучених Штатів Америки.

* Девіз Аляски - "Північ у майбутнє".

* Столиця Аляски, Джуно, є єдиним містом у всіх Сполучених Штатах, куди не можна добратися по автомобільній дорозі. Замість цього весь рух організований за допомогою човнів, або літаків. Автомобілі можна транспортувати в місто баржами, або поромом, через віддалене місцезнаходження Джуно і умов екстремальної погоди.

* Печатка штату Аляска була вперше прийнята ще до того, як Аляска стала штатом. Перший губернатор розробив печатку Аляски, на якій зображено полярне сяйво, глетчери, іглу та інше. У 1910 році цю печатку було перероблено для того, щоби показати промислове і ресурсне багатство Аляски. На теперішній печатці зображено промені навколо гір, що презентує відоме Північне сяйво. Плавильник символізує шахтарську справу, поїзд — залізниці Аляски, а кораблі — морський транспорт штату. Дерева, зображені на печатці символізують багатство Аляски на ліс, а фермер та його кінь — сільське господарство. Риба і тюлень зазначають велику важливість риболовлі для господарства Аляски.

* Під час "золотої лихоманки" картопля на Алясці (1896-1899) цінувалася нарівні із золотом — кілограм картоплі за кілограм золота. А все тому, що тоді серед старателів лютувала цинга, а картопля є відмінним засобом від неї.