111Воронков 13

 

Карикатура з журналу "Chess Life". На столі газета з результатами матчів Фішера з Таймановим, Ларсеном та Петросяном. Поруч із Спаським – дебютні довідники на 1.е4. Навпроти – генсек Л.Брежнєв та прем'єр-міністр О.Косигін. Мудрий вождь запитує: "Але Борисе, а що буде, якщо він не зіграє 1.е4?"

 

33Шахова дошка використано 1 грудня 2023 ДІСК

 

Чи знаєте ви, що шахова дошка складається з 32 "Чорних квадратів" Малевича та 32 "Білих альбомів" BEATLES?

 

 333Прислівя

 

Народна мудрість проявляється у приказках і прислів'ях. Вони поширені серед шахістів. Ось приклади прислів'їв та приказок, перефразованих на шахові теми. Із підбірки Миколи Полторанова "Гумор у шахах".

* Слона я й не помітив.
* Один ферзь добре, а два краще.
* Фланг рубають – пішаки летять.
* Пат кісток не ломить.
* Сім разів перевір — один раз візьми.
* Зайвою фігурою партії не зіпсуєш.
* За двома кіньми поженешся — жодного не зловиш.
* Багато шахів, а мат один.

 

111Воронков 4

 

У матчі із Сало Флором радянський чемпіон Михайло Ботвинник, по суті, вперше заявив про свої претензії на скіпетр шахового монарха. Шарж Ю.Юзепчука у журналі "Зміна" (1933).

 

222Карлсен Накамура

 

Після 11 років, 30 партій та принизливих 12 поразок без відповіді Хікару Накамура нарешті обіграв Магнуса Карлсена у класичній грі у шахи. Він розгромив чемпіона світу чорними фігурами у першому раунді турніру "Мастерс" у Більбао 2016 року і зумів зберегти незворушний вираз обличчя після того, коли назвав це "не такою вже великою справою".