Пішов з життя ветеран праці ДМК, колишній працівник електроремонтного цеху, суддя національної категорії з хокею і футболу, спортивний журналіст, чиє ім'я добре знайоме шанувальникам спорту, - Володимир Антонович Оліфіренко (16.01.1944-20.11.2020).


Володимир Оліфіренко народився на вулиці Кутовій в хаті під № 13 (район нинішньої вулиці Алтайська. Раніше там знаходився пороховий склад). Ця хатка під солом'яною стріхою, яку називали шевченківською, простояла до початку 80-х років. А квартиру на нинішньому проспекті Ювілейному в будинку № 47, де він жив, батько Володимира отримав в 1959 році.

Після закінчення чотирьох класів в СШ № 24 Володю перевели за місцем проживання в п'ятнадцяту школу. А так як цей навчальний заклад був семирічним, довелося хлопцеві в восьмий клас повертатися знову в СШ № 24. Саме тоді він і записався в танцювальний гурток Палацу ім.Горького до Григорія Назаренко. А згодом Володя перейшов в танцювальний ансамбль "Дніпро" до Олексія Матвєєва. Працював хлопець в той час на швейній фабриці ім.Чубаря.


Коли відкрився Палац Будівельників, при будівкомі була створена футбольна команда "Будівельник", яку тренував Микола Гаврилович Єврєїнов. Туди прийшов і Володя Оліфіренко. Хлопці обрали його капітаном команди. Незважаючи на маленький зріст (169 см), Володя Оліфіренко грав центрального захисника. Потім Борис Михайлович Ульянов запросив його в юнацьку команду "Хімік", яка базувалася на "Прометеї". Пізніше команду прийняв Володимир Григорович Багдасаров, при якому Оліфіренко пограв один рік, виступаючи в юнацькій першості СРСР класі "Б".

Ще одним захопленням Володі Оліфіренко була їзда на ковзанах, на яких він навчився кататися ще в дитинстві. Спочатку Володимира запросили грати в хокейну команду БКХЗ. Потім Григорій Ткаченко запропонував виступати за інститут. У той час в інститутській команді не було воротаря. І Оліфіренко згодився постояти. Перший офіційний матч В.Оліфіренко зіграв в 1969 році в обласній першості серед навчальних закладів. У Дніпропетровську, на колишньому стадіоні заводу "Прес" його команда програла з великим двозначним рахунком місцевій команді університету.

У футболі В.Оліфіренко почав судити ще в 60-х роках. У той час він уже працював у електроремонтне цеху на ДМЗ. У 1974 році йому присвоїли звання суддя республіканської категорії з футболу. Та декількома роками раніше Володимир Антонович Оліфіренко став суддею республіканської категорії з хокею. А починав він обслуговуючи ігри на турнірі "Золота шайба" на початку 70-х. Потім пішли кубки та першості України.

Вболівальники міста пам'ятають його і як суддю-інформатора на іграх футбольних команд міста.

Як член Спілки журналістів України, Володимир Антонович Оліфіренко робив спортивні звіти в різні друковані видання. Але найбільш щільно він співпрацював з газетою "Знамя Дзержинки".