КрукDSC 0352

17 травня в музеї історії Дніпродзержинська пройшло відкриття виставки картин художниці Гражини Крук із Польщі. Художня виставка під назвою "Мир світу" проходить в рамках проекту "Мистецтво заради миру".

Відкриттю виставки передувала прес-конференція на якій художниця спілкувалася з представниками ЗМІ.

Це не перший приїзд художниці в нашу країну. Зі своєю антивоєнною виставкою Гражина Крук у минулому році вже відвідала Луцьк, Рівне, Тернопіль. У цьому році її роботи виставлялися в Київському Національному музеї Тараса Шевченка. В Дніпродзержинськ художниця за власною ініціативою і за свій рахунок привезла 28 картини з метою боротьби за мир, який сьогодні так важливий для всієї Європи, а також підтримати Україну в нелегкий час.

Художницю представила директор музею Наталія Буланова. Виставку відвідали заступник міського голови Андрій Нестеренко, місцеві творчі особистості, волонтери з Маріуполя і Дніпродзержинська, учасники АТО і інші гості. Художниці А.Нестеренко подарував сувенірну тарілку з петриківським розписом, а директор музею Наталя Буланова - видання "Козак Мамай", а також прикрашену петриківським розписом гільзу.

НестеренкоDSC 0259

ГильзаDSC 0277

"Потрібно бути мужньою людиною, щоб сьогодні приїхати на нашу землю повну протиріч. І приїхати зі світлою місією миру", - сказала Наталя Буланова про приїзд художниці.

Про свої картини розповіла сама художниця під час екскурсії по виставці. На полотнах в абстрактній формі Гражина Крук виразила особисті емоції і переживання, роздуми про одвічну тему добра і зла, жахи війни і інші проблеми сучасного світу. Картини наповнені глибоким філософським змістом, в них вона відображає боротьбу людини зі своїм страхом, думками, самотністю, показує в фарбах народження і смерть.

1КартинаDSC 0208

КартинаDSC 0129

Відвідувачі виставки могли отримати в подарунок каталог з картинами художниці, взяти автограф і провести фотосесію з автором. 

ФотосессияDSC 0346

Для жителів нашого міста це унікальна можливість побачити картини Граджини Крук, адже після 21 травня вони повернуться до Польщі.

ДОВІДКА

БуклетDSC 0023

Гражина Крук народилася в 1953 році недалеко від міста Лодзь в сім'ї вчителя, де завжди шанувалося мистецтво. Сім'я її чоловіка має українське коріння, походить вона з Рівненщини. На творчому шляху талановита художниця-аматор займалася не тільки живописом, а й скульптурою, різьбленням по дереву, малюванням на склі та дизайном інтер'єру. З 1977 року, коли художниця почала займатися живописом, її творчий доробок вже становить 127 картин. Багато з них прикрашають готель і ресторан «Крук» в містечку Смардзевіце. Заклад знаходиться у власності сім'ї Крук. Інтер'єр і декор готелю оформлені самою Гражиною. Картини художниці виставлялися в музеях польських міст Серадза, Томашов Мазовецький і Лодзь. Вона одна з небагатьох польських художників, які відгукнулися в своїй творчості на трагедію під Смоленськом 2010 року, коли в авіакатастрофі загинув президент Польщі.

Текст: Віктор КУЛЕНКО.

Фотоальбом https://vk.com/album84493189_232150688