Изображение 118

Минулої неділі в бібліотеці ім.Т.Шевченка пройшло перше в цьому році засідання краєзнавчого товариства "Кам'янське-Дніпродзержинськ". Темою доповіді Сергія Олексійовича Татаренка була "Любительська археологія". Перед основною доповіддю Тетяна Герасюта зачитала кілька організаційних та інформаційних питань. І одним з наболілих було питання про стан Верхньої колонії.

"Йдуть розмови, що Кам'янське для туристів непривабливе місто, - говорить Тетяна Герасюта. - Питання звичайно спірне. Та попри всьому потрібно зберегти майбутнім поколінням те, що до сьогоднішнього дня продовжує руйнуватися. Мова йдеться про Верхню колонію, частину міста де знаходяться найцінніші з архітектурних споруд, що залишилися на сьогодні. Якщо зруйнується і це, то тоді дійсно в Кам'янському крім екологічно важких місць показувати буде нічого".

У членів краєзнавчого товариства Олександра Слоневського і Любові Олексієвської одночасно виникла ідея як врятувати Верхню колонію. Вони запропонували бачення своїх шляхів надання допомоги в цьому питанні.

Тетяна Герасюта зачитала заклик до міського голови Андрія Білоусова щодо врятування Верхньої колонії.

"У самому серці Кам'янського, в його історичній частині знаходиться унікальний витвір історії, культури та архітектури під назвою Верхня колонія. Верхня колонія утворилась напиркінці XIX початку XX століть завдяки соціальній політиці Дніпровського заводу на чолі з директором-розпорядником Ігнатієм Ясюковичем. На досить обмеженій площині тут постало справжнє містечко європейського рівня з чудовими житловими та громадськими будівлями. Насамперед це Свято-Миколаївський собор, костьол Святого Миколая, заводоуправління, Інженерний клуб, Народна аудиторія, заводська лікарня, фабричне училище, чоловіча та жіноча гімназії тощо. Такого утворення немає в жодному місті Дніпропетровської області та Придніпровському регіоні. Більш ніж через сто років після набуття свого остаточного неповторного образу Верхня колонія має дивний вигляд. Прекрасні архітектурні споруди межують з жалюгідними розвалинами, які не піддаються жодній реставрації, надають цьому району страхітливого стану та неуможливлюють використовувати гідну подиву перлину містобудування в якості візитної картки міста Кам'янське. Рішення виконкому Дніпродзержинської міської ради від 16.12.1992 року за № 697 "Об определении исторической части города" так і залишилось на папері. Тому, ініціативна група по врятуванню Верхньої колонії, створена на основі краєзнавчого товариства "Кам'янське-Дніпродзержинськ" звертається з закликом до мера міста пана Андрія Білоусова та міського депутатського корпусу проявити свій патріотизм, громадську відповідальність та далекоглядність і розробити дієвий план врятування Верхньої колонії. 19 січня 2017 року".

У членів товариства "Кам'янське-Дніпродзержинськ" є конкретні пропозиції, які не несуть за собою великих фінансових вкладів для того, щоб уже після того, як розтане сніг розпочати прибирання території Верхньої колонії. "Причому, у нас є підтримка Всеукраїнського клубу "Коло" і, зокрема, від народного депутата Верховної Ради Віктора Кривенка, - продовжила свою промову Т.Герасюта. - Це субвенції, які можуть бути направлені якраз на відновлення Верхньої колонії. Колнія могла б стати архітектурною перлиною. Їй немає аналогів. В інших містах теж немає таких історичних районів, де б на невеличкому клаптику землі були сконцентровані чудові історічні будівлі".

Свою конкретну пропозицію висловив Олександр Слонєвський. "Питання відродження Верхньої колонії постали ще в грудні 1992 року, - розповідає О.Слонєвський. - Тоді було прийнято рішення міськрадою на основі рішень сесій про встановлення історичної частини міста. З того часу на Верхній колонії багато чого змінилось. З однієї сторони ті будівлі, які знаходяться в руках відповідального власника, прийняли більш приваблюючий вид. Туда не соромно водити екскурсії, показувати гостям міста. Це собор, костьол, заводоуправління, будинок Макомаського, народний музей ДМК, Голгофа, театр і площа перед ним, ліцей, площа Ясюковича. Але одночасно поряд знаходяться справжні руїни. Це будинки за управлінням колишньої статистики, за міським архівом, колишній котедж по Шкільному тупику. Особливо потрібно зробити наголос на будинку архітектора Сокола (на знімку), що знаходиться по вулиці Інститутсьуій, 2. Це окраса і водночас сором, біль і ганьба нашого міста.

В чому причина, що такий чудовий район міста доведено до такого плачевного стану? Батьки міста постійно кажуть, що не вистачає коштів на відновення району. Але мені здається, що крім відсутності фінансів у них не вистачає патріотизму і широти мишлення. Причому відсутність патріотизму я б поставив на перше місце. Б'ють себе в груди, але палець об палець не вдарили, і конкретно нічого не зробили. Ось яка моя пропозиція по збереженню Верхньої колонії. Зрозуміло, що потрібно підключати фахівців, провести інвентаризацію, зробити план відновлення цього району, який може бути поетапним. Причому перший етап дуже простий. До речі, вже в квітні в нашому місті буде десант із Бельгії і Фінляндії. Це приїдуть внук і правнуки Ернеста Сундгрена. Їхня головна мета - побачити Верхню колонію, де жив їхній знаменитий предок, який змінив на посту голову комітету з управління справами Південно-Російського Дніпровського металургійного товариства (працював на цій посаді з 1904 по 1914 роки, - прим. автора) Ігнатія Ясюковича. Крім того, в кінці жовтня на початку листопада ми збираємося святкувати 170-річчя з дня народження І.Ясюковича. На нього приїдуть високі гості. Ось і подумайте, як їх повести на Верхню колонію і показати той стан в якому вона знаходиться. Такі заходи лише привід, щоб повернути до життя Верхню колонію. Тому ми повинні культурну спадщину привести в належний стан. Будинки, які там знаходяться, і які вже неможливо відновити потрібно просто знести, вивезти будівельне сміття, а на їх місце завезти землю, посадити траву і дерева, розбити клумби. Розчищення території - це був би перший етап. І на це не потрібно багато коштів. Інше діло коли ми говоримо про будинок архітектора Сокола по вулиці Інститутській або про інші будинки, куди потрібно дійсно значні фінансові вклади. А тут немає нічого складного взагалі. Можливо виникнуть питання про землевласників, в чиїй власності знаходяться ці споруди. Але якщо вони нічого не роблять для утримання будинків, то було б дуже добре, щоб вони самі або місто знесли ці споруди".

Любов Алексієвська підтримала все сказане О.Слонєвським і від себе доповнила, що це питання вони піднімали на міській туристичній комісії департаменту економіки (недавно туризм був переданий в цей департамент, - прим. автора). Вона нагадала, що 2017 рік проголошено Генеральною Ассамблеєю ООН роком туризму, а це розкриває широкі можливості для розвитку цієї галузі в Україні. Не може бути винятком і Кам'янське.

До підписів члені товариства долучились депутат міськради Юлія Паливода, голова міського осередку клубу "Коло" Андрій Яловий, Почесний громадянин міста Олег Мороз. Свою згоду на підпис раніше дав радник міського голови з питань культури Сергій Злючий.

Текст Віктора КУЛЕНКА.