12789560 f3e541c8

Музей історії Кам'янського готує до Дня міста виставку «На Кам'янському ярмарку». В її рамках буде представлена ​​етнографічна колекція музею кінця XIX - початку ХХ століть, яка відображає матеріальну культуру кам'янчан доіндустріальної епохи.

Значну частину виставки займають предмети кустарного виробництва, що відображають розвиток народних ремесел як нашого регіону, так і сусідніх Харківської і Полтавської губерній. Різноманітність товарів доповнено листівками «Малоросійські типи і види» з колекції Олексія Коваленка та художніми творами з видами сіл Кам'янське та Карнаухівка.
Як відбиток старовинної форми торгівлі - натурального обміну, на ярмарку селяни часто обмінювали товар на продукти або їжу. Для сільськогосподарських товарів використовували ваги. На виставці представлені складські ваги системи Квінтенса, ваги системи Беранже, ваги-безмін і «кантарікі», а також фунтові гирі. Доповнена виставка тодішніми грошовими знаками з колекції музею.
Ярмарок був основним видом товарообміну на селі і однією з важливих подій, яку очікував кожен. У Кам'янському вони проводилися тричі на рік і були приурочені до великих церковних свят: Стрітення Господнього, Костянтина і Олени, Воздвиження. Особливим розмаїттям товарів відрізнялися осінні ярмарки. Серед розваг, які відбувалися на кам`янських ярмарках, найбільше вражали виступи циркових артистів. Цирк Андро, наприклад, привозив знаменитих борців і проводив чемпіонати за класичною французькою боротьбою.
Однак осінній ярмарок - не тільки місце розваг, а й місце спілкування молоді та приготувань до весілля. Саме тому прикрасою для ярмарки, як і для кожної нареченої, була велика скриня. У фондах музею зберігається кілька скринь з петриківським розписом, які купували сім'ї майбутніх наречених на ярмарку в Кам'янському. Також на виставці представлені петриківські мальовки. Їх за пару копійок можна було купити у майстринь з Петриківки та прикрасити свій будинок.
Зробивши покупки, кожен з ярмарки повертався додому, і колишні ярмаркові товари ставали частиною повсякденного життя. Відвідувачі виставки зможуть зануритися не тільки в різнобарвний світ ярмарки, але і в звичайний побут кам'янчан кінця ХІХ - початку ХХ століть.
Виставка буде діяти з 10 вересня, повідомляє http://sobitie.com.ua