Яхт клуб

Якщо вам небайдужа історія міста, в якому ви живите, то ви, напевне, не могли просто так пройти повз листівки з видами старого Кам'янського. Їх можна бачити в музеї історії Дніпровського металургійного комбінату. На одній з листівок увагу привертає зовсім крихітне фото з лаконічним написом "Яхт-клуб". Що вам відомо про Кам'янський "Яхт-клуб"? Анічогісінько? Тоді слухайте. Місцеве відділення Катеринославського товариства веслового плавання в Кам'янському відкрилося у лютому 1893 року. Відтоді товариство щороку влаштовувало на Дніпрі гонки за спеціальною програмою. Яхт-клуб з'явився на повноводному березі Дніпра, за Нижньою колонією. Таким чином, це був один з перших яхт-клубів на півдні Росії. У Києві, приміром, яхт-клуб відкрито 1887 року, у Катеринославі 1893 року. У 1898 р. Кам'янське товариство очолював В.Ф.Сіма, у 1910-му - Іван Федорович Болеховський.
У неділю, 9 червня 1913 року (за старим стилем) у Кам'янському в урочистій обстановці святкували відкриття нового приміщення яхт-клубу на місці згорілого за два роки перед тим. То була велика подія в житті містечка. Вона відбувалася за участю вершків тодішнього кам'янського суспільства. Натомість проостий люд міг лише здалля спостерігати цю церемонію, ми також маємо змогу зазирнути у вже віддалене минуле. Події того недільного дня, сумлінно занотовані хронікером, зараз оживуть перед вами. Отже, чуєте сухе потріскування стрічки сінематографа? В кадрі - пани в циліндрах і панночки в легких літніх сукнях... Апарат увімкнено. Увага!..
"На початку першої години в приіщеннях яхт-клубу прибули директор заводу Е.А.Сундгрен та віце-директор А.С.Макомаський і були зустрінуті головою правління товариства І.Ф.Болеховським (цей теж не був простим смертним - начальник сталепрокатних відділень заводу, а за сумісництвом очолював Товприство веслового плавання в Кам'янському. У 1915 р. Болеховський вже був віце-директором заводу - М.Ч.).

Семья Болеховского

Семья Болеховского

На цей час вже зібралися пани члени Товариства веслового плавання і всі вирушили до красиво прибраного аналою на велечезних розмірів веранді. Почався урочистий молебень, відслужений священиком М.Андерсоном у співслужбі диякона О.Котельника і хору співаків заводської церкви". Не станемо втомлювати читача переказами молебню - краще послухаємо, як описує сучасник сам новенький яхт-клуб:
"Будинок, прекрасний за своїм зовнішнім виглядом, являє собою саму розкіш за внутрішнім розташуванням: величезний зал зі сценою, чимале приміщення для більярдів, бібліотека, читальня, буфет та багато інших кімнат зі спеціальним призначенням. Скрізь паркети, маса світла і повітря, розкішна величезна веранда, усілякі зручності й сила-силенна електричних лампочок.
При ньому є чудово обладнана кухня, зроблена окремо від основного будинку.Одним словом, все передбачено, все продумано і пани члени Товрриства веслового плавання тепер справді можуть пишатися дивним будинком свого яхт-клубу", - робив висновок захоплений хронікер. Близько п'ятої години вечора стали збиратися пани члени яхт-клубу, багато зі своїми родинами. Величезна веранда поступово стала наповнятися народом.
"...Оркестри заграли марші. Члени товариства вишикувалися на подвір'ї клубу, біля мачти і суголосно виконали молитву, по закінченні якої було піднято прапор. (Хай вас не лякає ряснота молитв - як виявиться згодом, пани члени яхт-клубу молилися як мінімум двом богам - і Христу, і Бахусу! - М.Ч.). Голова товариства Болеховський звернувся до членів з короткою промовою, вітаючи їх з відкриттям літнього приміщення, без якого вони залишалися впродовж майже двох років".
Оркестр зіграв неодмінний у таких випадках туш. Ах, як жарко! А втім, не відволікаймося. Дивіться, Болеховський вже зовсім невимушено звертається до товариства. А.це пропонує "усім почесним гостям покататися на човнах". Це тим більше заманливо, що яхт-клуб того літа збагатив свою колекцію двома човнами для перегонів вартістю 1900 карбованців. Якщо кухарка заробляла тоді десь карбованців чотири, підрахуйте, скільки часу вона б збиралася на човен, зароблений на трудові заощадження!
А тим часом до сьомої вечора всі без винятку гості вже повернулися з катання. Ось вони зібралися на східцях веранди. Разом з ними члени яхт-клубу. Веселіше, панове! Фотограф, запрошений з цієї нагоди, увічнює для історії ваші розпашілі після прогулянки обличчя.
Саме тепер настав час завітати до зали, де гостинні господарі вже пропонують закуску на столах. Лунають тости, дружні "ура"! Свято у розпалі. А втім, знову дамо слово хронікерові. "Поки всі сиділи за столами, хор з членів Т-ва під управлінням Горилевича виконав декілька номерів пісень, виключаючи щоразу оплески за гармонійний спів".
Гармонійність співудійсно зворушує після стількох тостів!. "Після закуски прибрали столи, полилися звуки вальсу і по новій ппаркетній підлозі попливли у танці пари. Після кількох легких танців другий духовий оркестр вдарив мазурку. Кавалери стрепенулися і, віддаючись усім своїм єством улюбленому танцеві, мчались залом, тримаючи за руки дам, які виступали гордовито і плавно. Танці затяглися за північ.
Починаючи з сьомої години вечора пішов дощик. Через що запланований грандіозний фейєрверк було відмінено. Хоча й було спалено кілька досить красивих ракет, але вже не на Дніпрі, як передбачалося, а на подвір'ї клубу. У всіх гарний настрій, веселі обличчя".
Яхт-клуб мав свій спортивний майданчик, на якому проводилися перші в Кам'янському футбольні матчі.
Поза чисто спортивними заходами (що було природно, основним) літній яхт-клуб був одним з нечисленних у тодішньому Кам'янському осередків культурногожиття. Тут проводилися новорічні вечори, танці, діяв свій драматичний гурток (його деякий час очолював актор А.Станкевич), збиралися есперантисти.
На цьому доведеться перервати наш відеорепортаж з відкриття уКам'янському нового яхт-клубу. Вас чекає розповідь про те, як проходили на початку століття на Дніпрі змагання веслярів. Дозвольте перезарядити плівку.

Джерело: книга "Мандрівки старим Кам'янським" Микола Чабан. Глава "Як відкривали яхт-клуб" стор. 204-207.