DSC 0252

Наприкінці минулого тижня у прес-клубі ДОО НСЖУ експерти презентували результати дослідження Індексу демократичного розвитку областей України – 2016, та розповіли, яке місце у загальнонаціональному рейтингу посіла Дніпропетровщина.

За словами виконавчого директора ГО «Інститут Громадської Експертизи» Олексія Літвінова, дослідження провела асоціація, що об’єднує 17 аналітичних центрів. Було охоплено всі області України, окрім тимчасово окупованих територій Донеччини, Луганщини та АР Крим. Як він зазначив, достатньо складним був етап розробки методології. Вона базується на результатах аналізу офіційних звітів, публікацій у ЗМІ, а також - опитуванні 32 експертів з Дніпропетровщини (адвокати, правозахисники, юристи, освітянин, держслужбовці, посадовці місцевого самоврядування, журналісти, працівники ЗМІ, підприємці, бізнесмени, політичні діячі, громадські активісти, волонтери, незалежні експерти). «Дніпропетровщина відноситься до так званих «перехідних демократій». Ми не входимо ані до п’ятірки лідерів, ані до п’ятірки аутсайдерів, проте нам є над чим працювати. Наша область посіла 19 місце із 24-х із показником 2,82 з 5 можливих. До речі, жоден із регіонів 5 балів не набрав, що свідчить, що всі знаходяться на етапі розвитку», - зазначив Олексій Літвінов. Він також дав стислу характеристику кожного з 10 блоків, що представили у відповідній інфографіці. Зокрема, якщо говорити про розвиток громадянського суспільства в нашій області, то минулоріч в регіоні було легалізовано понад 4800 громадських об’єднань. Понад 80% із них сконцентровано у 5 найбільших містах Дніпропетровщини. Однак реальну діяльність проводять не усі легалізовані ГО. Так, обов’язкову звітність подає лише 1200 з них, або 25% від загальної кількості. Мешканці області переважно довіряють діяльності громадських рухів та ініціатив, проте, як зазначив експерт, не дуже активно беруть участь у заходах, організованих такими об’єднаннями.

 


Голова ДОГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики» Олексій Андреєв розповів, що спостерігається поступова відмова держави від адміністративного регулювання та контролю за дотриманням законності, а основний тягар захисту прав перекладається на громадянина - шляхом подання відповідних позовів до суду.
Координатор проектів ГО «Дніпровський центр соціальних досліджень» Анна Колохіна доповіла про особливості функціонування консультативно-дорадчих органів при органах влади та навела основні проблеми діяльності перших.
Незалежний експерт Михайло Крапивко, у свою чергу, охарактеризував соціально-економічний стан, навів приклади негативного впливу державної фіскальної політики на діяльність інститутів громадянського суспільства та зробив прогноз щодо подальшого погіршення регуляторного клімату для ГО.
Результати дослідження дозволили сформувати рекомендації щодо подальших напрямів зміцнення демократичності на місцевому рівні.

Для довідки
Вимірювання Індексу демократичного розвитку областей провели у рамах проекту «Сприяння реформам та розвиток підзвітності в регіонах України», який реалізовано ГО «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» (м. Чернігів) у співпраці з Асоціацією регіональних аналітичних центрів за підтримки National Endowment for Democracy. У Дніпропетровській області дослідження проводилося ГО «Інститут Громадської Експертизи», яка входить до складу Асоціації регіональних аналітичних центрів.

03 НУО