Одинадцятирічна литовська спортсменка Єва Юркунайте вже півроку тренується в Кам`янському басейн "МіКомп" під керівництвом чемпіона світу Дмитра Краєвського.

Батько Єви - Андріус Юркунас, народився 21 травня 1976 року в литовському місті Каунас. В 2000 році він закінчив університет Клемсона в США, де захищав честь вуза в баскетбольній команді національної асоціації студентського спорту (NCAA). Як професійний баскетболіст був чемпіоном Європи серед молоді (1994, 1996), чемпіоном Литви (2001) і Угорщини (2007). Мама - Юргіта, професійно займалася гандболом, грала за збірну Литви, брала участь в чемпіонатах Європи. У минулому році Андріус підписав контракт на посаду тренера чоловічої баскетбольної команди "Прометей". Так сім'я опинилася в Кам'янському.

Незважаючи на те, що батьки займалися ігровими видами спорту, Єва вибрала плавання. В цей вид спорту, можна сказати, вона закохалася відразу, ще коли сім'я жила в Угорщині. З водною стихією Єва Юркунайте знайома з двох років. Все починалося з того, що мама і старша сестра водили дворічну дівчинку "за компанію" у відкритий басейн з термальними ваннами, який працює влітку і взимку в Сольноку. Це місто з чисельністю населення трохи більше 73 тисяч чоловік, розташоване в центральній Угорщині. Також в Сольноку є 50-метровий відкритий басейн, окремий неглибокий басейн для занять з маленькими дітьми і басейн спортивного клубу, де тренуються ватерполісти, і ті, хто професійно займається плаванням. В Угорщині плавання - один з пріоритетних видів спорту. Тут розроблена державна програма, спрямована на безкоштовне навчання плаванню в школах і дитячих садах. В рамках цього проекту Єва тренувалася двічі в тиждень по дві години.

 

Після повернення в Литву, з восьми років Єва почала професійно тренуватися в команді у Гітіса Кашета, якому досі вдячна за уроки, поради та підтримку. "Умови для плавців в Литовській Республіці дуже хороші. Побудовані нові спортивні комплекси. У нашому місті Варена є хороший 25-метровий басейн. В спортивному центрі для дітей всі види спорту безкоштовні. Вартість комерційних турнірів для дітей в межах 200 гривень. Для мотивації дітей і просування плавання в Литві, проводять безкоштовні майстер класи з Рутою Мейлутіте. Всі любителі плавання можуть пройти реєстрацію, щоб їм призначили час, познайомитися і потренуватися з єдиною володаркою медалі Олімпійських ігор у плаванні в історії Литви. У 2019 році в нашому місті організували турнір за участю Данаса Рапшіса, на якому були змагання, майстер класи та фотосесія. Діти отримали професійні рекомендації від чемпіона світу та Європи на короткій воді, дворазового чемпіона Універсіади 2017 року, призера чемпіонатів Європи", - ділиться спогадами мама, Юргіта Юркуніене.

 

У Єви Юркунайте є багато нагород, але найбільше досягнення - п`ять золотих, срібна та бронзова медалі, звання кращого плавця і перше місце серед дівчат у підсумковому заліку на чемпіонаті Литви в лютому 2020 року.

 

Під керівництвом Чемпіона світу Дмитра Краєвського за чотири місяці Єва здала на норматив кандидата в майстри спорту в Україні. Литовські стандарти на розряди трохи вище, але Єва не збирається зупинятися на досягнутому високому результаті. Півсекунди Єві не вистачає на дистанції 50 метрів на спині до рекорду Литви серед дівчаток 12 років і молодше. На тільки що закінчившомуся юнацькому чемпіонаті Дніпропетровської області, Єва завоювала дві золотих і одну бронзову медалі. Зараз разом зі спортсменами з Кам'янського під керівництвом тренерів Дмитра та Інни Краєвських вона готується на юнацький чемпіонат України на короткій воді, який пройде в Харкові з 18 по 21 березня.

Джерело https://www.giruzis.lt/.../vareniske-ieva-jurkunaite.../
https://www.giruzis.lt/.../iki-rekordo-tik-sekunde-su.../
https://www.giruzis.lt/.../pasaulio-cempiono-plaukimo.../