382974727 2838789652937203 3689449143843176987 n

У Кам'янському, 30 вересня відбувся тенісний турнір присвячений 116-річчю від дня народження Почесного громадянина міста, Героя Соціалістичної праці Михайла Прокоповича Аношкіна.

В церемонії відкриття турніру прийняли участь начальник відділу спорту та молоді міської ради Едуард Коряк, директори СК "Прометей" Анатолій Івашина і ДЮСШ № 3 Микола Маймур та головний рефері змагань суддя республіканської категорії Григорій Никифоров.

За нагороди на шести літніх кортах СК "Прометей" боролися 36 учасників (28 дорослих і 8 дітей) з Дніпра, Жовтих Вод, Запоріжжя та Кам'янського. Змагання тривали протягом усього світлового дня. Чудова погода "золотої" осені в цей день благотворно діяла на виступи майстрів ракетки. Тому і гра тенісистів пройшла на досить високому рівні. Діти зіграли турнір по коловій системі і у фіналі пара Архип Пікуш (Кам`янське)/Марк Мещеряков (Жовті Води) були сильніші дуету кам`янчан Андрєєвих, брата Владислава і сестри Дар`ї. "Бронза" дісталася місцевим тенісистам Дар`ї Родіоновій та Ладі Стотиці.

Дорослі майстри ракетки по встановленій ще М.Аношкіним традиції, провели парні змагання до 120 років і понад 120 років. Люди необізнані з правилами проведення змагань іноді дивуються, як таке може бути, що грають тенісисти старше 100 років. Пояснює учасник першого турніру Григорій Васильович Никифоров. "Перший турнір відбувся 5 грудня 1969 року з ініціативи Михайла Прокоповича Аношкіна, - згадує Г.Никифоров. - Він запропонував в завершенні кожного року проводити змагання, в яких встановлена градація по сумі віку тенісистів, що грають в парі. Аношкіну в той час було 62, а мені 22 роки. Тому ми входили в групу понад 80 років". А в нинішньому турнірі серед пар до 120 років призерами стали тільки місцеві тенісисти. У фіналі Сергій Родіонов/Андрій Андреєв впевнено переграли майстра спорту Михайла Шипунова і його напарника Володимира Іванова.Третіми стали Ігор Лагута і Олександр Олійник.

Як і минулого року, переможцями серед "старших" тенісистів стали гості із Запоріжжя Микола Грінченко і Валентин Мірошниченко. Друге місце посіла пара кам`янчан Віктор Лагута/Леонід Олійник.

По завершенню турніру всі призери отримали медалі і грамоти, встановлені відділом спорту та молоді міської ради.

ПРИЗЕРИ

ДІТИ

1 - Пікуш Архип (Кам`янське)/Мещеряков Марк (Жовті Води)
2 - Андреєв Владислав(Кам`янське)/Андреєва Дар`я (Кам`янське)
3 - Родіонова Дар`я (Кам`янське)/Стотика Лада (Кам`янське)
4 - Борсук Мирон (Дніпро)/Колюбаєв Костянтин (Дніпро)

ДО 120 РОКІВ

1 - Родіонов Сергій (Кам`янське)/Андреєв Андрій (Кам`янське)
2 - Шипунов Михайло (Кам`янське)/Іванов Володимир (Кам`янське)
3 - Лагута Ігор (Кам`янське)/Олійник Олександр (Кам`янське)


ПОНАД 120 РОКІВ

1 - Грінченко Микола/Мірошниченко Валентин (Запоріжжя)
2 - Циганій Віктор (Кам`янське)/Олійник Леонід (Кам`янське)

ДОВІДКА

Почесний громадянин міста Михайло Прокопович Аношкін, якому 14 жовтня виповнилося б 116 років, являється засновником тенісної школи в Дніпродзержинську (зараз Кам`янське). У 50-70-ті роки завдяки директору ПХЗ М.Аношкіну в місті для спортклубу "Прометей" були побудовані 9 літніх тенісних кортів, стадіон "Перемога", легкоатлетична дитяча школа, палац тенісу з трьома кортами і трибунами на 800 глядачів, готель "Олімпія", Палац водних видів спорту. Було розпочато будівництво льодової арени, та через ряд поважних причин мрія Михайла Прокоповича так і не була здійснена. Михайло Аношкін виступав на турнірах до 75 років, виграючи багато разів в парі з Григорієм Никифоровим, Олександром Шипуновим.

Текст Віктора КУЛЕНКА.

Фото https://www.facebook.com/photo?fbid=2838789516270550&set=pcb.851749316270122