Добігає кінця 2021 рік. Рік труднощів та випробувань для всього людства, зокрема для спортсменів. З чим же підійшли до Нового 2022 року черлідери Кам`янського, нам розповіла тренер СК "Прометей" Альона Козинець.

Можливо років так десять тому на питання, що таке черлідинг не всі знали відповідь. Але зараз, у вік бурхливого розвитку, не знати про це, значить бути неуком. Не дивлячись на свій юний вік, черлідинг підкорив серця мільйонів людей на планеті. Не оминув цей вид спорту і Кам'янське. Ось уже одинадцять років існує Кам'янська Федерація черлідингу. За цей час і спортсмени, і тренери змінилися дуже якісно.

НОСТАЛЬГІЯ ЗА МИНУЛИМ

Альона Козинець згадує свої перші кроки у цьому виді спорту: "Я починала займатися черлідингом у Тетяни Володимирівни Залогіної. Вперше вона нас повезла на обласний чемпіонат до Дніпропетровська (зараз Дніпро) у 2007 році. Тоді ми ще не дуже розуміли, що це за вид спорту. Виступили. Щось виграли. Нам так сподобалося. Стали більш старанно займатися вивченням черлідингу, розвиватися в цьому напрямі. Ми самі робили з фольги помпони, а костюми були взагалі жахливі. Тоді ж не у всіх батьків були фінансові можливості купувати нам якісь костюми. Нині наш клуб "Прометей" вважається одним із найсильніших в Україні. І це все завдяки Тетяні Володимирівні, яка згуртувала всіх тренерів міста".

З першого складу черлідерів залишилися тренерами Алеся Литвинова, Анна Лавриненко та Альона Козинець. "Інші дівчата пороз'їжджалися хто куди. Доля розкидала по всьому світу. Знаю лише, що Катя Браженко десь викладає у фітнес-клубі. Але з дітьми працюємо лише ми", - каже з нотками ностальгії Альона Козинець.

РЕАЛІЇ 2021 РОКУ

Рік, що минає, для черлідерів "Прометея" залишився з приємними спогадами. У березні на Чемпіонаті України у Запоріжжі команда "Прометей" стала бронзовим призером.

 

 

Дует у складі Валерія Соловей  та Анастасія Холобко виграв чемпіонський титул.

 

Аліса Квашукова у складі квартету виконала норматив майстра спорту.

На чемпіонаті серед школярів та студентів, що проводився у Львові, молодші "прометейчики" виграли золоті медалі. Було й "срібло" у командному заліку.

"Влітку ми їздили на Всеукраїнські турніри до Одеси та Львова, де стали переможцями, - згадує А.Козинець. - Тиждень тому виступали на Кубку України у Харкові, і у командному заліку стали другі. А Анастасія Холобко та Валерія Соловей знову стали золотими призерками. Тепер дівчата готуються до виступу на Чемпіонат Європи, який відбудеться 1-3 липня 2022 року в Греції. Єлизавета Тимофєєва також веде підготовку до цих змагань як запасна, відповідно до правил чемпіонатів. Аліса Квашукова у складі юніорської збірної України виступатиме в США на чемпіонаті світу. Незважаючи на невеликий спад, після якого юніорська збірна країни перемістилася з сьомого на четверте місце, команда все-таки вважається дуже перспективною. У дівчаток є другий шанс показати своє вміння".

 

Тренери А.Дегтяр і А.Холобко отримали сертифікати міжнародного зразка

Не тільки для вихованок, а й для їхніх учителів рік залишив приємні спогади. У Харкові 8 грудня відбулися "блакитні" міжнародні ліцензійні тренерські курси Міжнародного черлідингового союзу під керівництвом інструктора IUC Пейдж Алекс, яка приїхала зі Сполучених Штатів Америки. Серед 33 учасників курсів були також тренери школи черлідінгу СК "Прометей" Анастасія Дегтяр та Анастасія Холобко, які вдало склали іспити та отримали сертфікати міжнародного зразка.

ПРО МІСЬКУ ФЕДЕРАЦІЮ ТА ТРЕНЕРІВ


У Кам'янському працюють вісім ліцензованих тренерів, які входять офіційно до Всеукраїнської Федерації черлідингу.

 

Тренери Кам`янського з президентом міської Федерації черлідингу Т.В.Залогіною

 

Сім тренерів на "Прометеї" - Альона Козинець, Єлизавета Тимофєєва, Анастасія Холобко, Анастасія Дегтяр, Олександра Волнянська, Валерія Соловей, Анна Лавріненко. Та Алеся Литвинова, що представляє СК "Іскра".

У СК "Прометей" Альона Козинець тренує кілька груп (3-5, 5-8, 8-12 років та дорослі спорменки).

Нинішнього року виповнилося 11 років Кам'янської Федерації черлідінгу, незмінним президентом якої є Тетяна Володимирівна Залогіна. До речі, вона очолює і Дніпропетровську обласну Федерацію. У 2015-2016 роках наше місто чотири рази приймало чемпіонати та Кубки України. Потрібно відзначити, що у травні 2022 року Кам`янське знову прийме чемпіонат країни, тільки вже кадетський. За час існування міської Федерації черлідингу у нас з'явилося вісім майстрів спорту – Аліна Савицька, Валерія Соловей, Анастасія Холобко, Єлизавета Тимофєєва, Ганна Шапатько, Валерія Чабан, Аліса Квашукова, Ярослава Богиня, Софія Гончарова. Треба сказати, що останні дві спортсменки нині живуть та навчаються у Києві.

Майстрині спорту Я.Богиня і С.Гончарова

А ЧИ НЕ БАЛЕТ ЦЕ...

Якщо не знати, що в залі за верстатами перед дзеркалами тренуються черлідери, то можна подумати, що це балерини. Дівчатка виконують різні піруети, фуете та інші елементи класичного балету. "У нас обов'язковим елементом кожної програми є гранд-поворот", - пояснює тренер.

Хореографію, музику, костюми для своїх вихованок все робить тренер Альона Козинець. "Я поки що нікому це не довіряю, на жаль. Хочеш щоб було добре, зроби це сам. Це мій девіз", - коментує А.Козинець. Щороку черлідери розучують нові вправи та "катають" їх на всіх змаганнях. "Коли щось там не складається, тоді я повністю міняю програму. І під кожну нову вправу я шию нові костюми. Це дорогий захід", - продовжує пояснювати Альона.

 

 

Команда дорослих спортсменок

 

Команда дітей 8-12 років

Виснажливі, важкі тренування приносять свої плоди, коли спортсмен та тренер працюють як одне ціле. “Мої дорослі спортсменки тренуються шість разів на тиждень по три години. Дівчатка груп 8-12 років займаються п'ять разів по півтори-дві години. А "кнопочки" вивчають ази черлідингу тричі на тиждень, - усміхаючись розповідає Альона Козинець. - Раніше я брала в групи дівчаток з інших видів спорту. Потім відійшла від цієї практики. У нинішньому складі спортсменки, так би мовити, "вирощені мною з нуля". Прийшли малюками, виросли в мене на очах. Скажімо так, маємо, що маємо".

І ПРО ГРУПУ ПІДТРИМКИ


Великою підтримкою з боку батьків користуються команди та їхні тренери. "У мене найкращий батьківський комітет. Мамочки виявляють гіперактивність, підтримуючи своїх дітей на різних змаганнях. Найактивніші їздять з нами на турніри. Просто у нас така клубна політика, працювати у зв'язці батьки – тренер – діти. Ось так працюючи ми отримуємо дуже високі результати. А без божевільної підтримки батьків ми б нічого не досягли", - резюмує нашу розмову тренер школи черлідингу СК "Прометей" Альона Козинець.

 

Підсумковим виступом року стане відкрита першість ДЮСШ № 2 "Зірочки Прометея", яка пройде 18 грудня на головній спортивній арені СК "Прометей". У турнірі для найменших дітей – "кнопочок" – виступить і доросла команда.