006Попруга

 

Два Євротурніри з швидких та блискавичних шашок серед чоловіків та жінок відбулися у нідерландському Байлені з 28 по 29 жовтня. Єдиною представницею України стала мешканка Кам’янського Віра Попруга, яка зараз захищає кольори Дніпровської ДЮСШ №9. Нашій майстрині вдалося вибороти бронзову медаль.

Основним завданням на турнір для Віри стало підтримання вдалих виступів українських шашкістів на міжнародній арені. Нагадаємо, що всередині жовтня, у далекому Кюрасао, на чемпіонаті світу з класичної гри нашим спортсменам вдалося вибороти відразу три медалі, дві з яких стали чемпіонськими. Ще одну, бронзову, завоювала гросмейстерка Олена Коротка з Кам’янського. Прямуючи у Нідерланди Віра Попруга дуже хотіла стрибнути "вище голови", тобто потрапити у призову трійку. І, забігаючи наперед, треба відмітити, що це їй вдалося.

Шлях до кінцевого пункту призначення через Польщу та Німеччину тривав з 24 по 27 жовтня. Найвиснажливішею стала добова автобусна "подорож" з польського Перемишля до нідерландського Ґронінґену. Проте, як показує практика, такі затяжні поїздки лише гартують жагу шашкістки до перемоги.

Перший змагальний день, протягом якого у дев`яти партіях з швидким контролем часу майстриня спорту України Віра Попруга здобула п`ять перемог, продемонстрував запал кам’янчанки на виконання поставленої мети. Протягом турніру Віра спочатку довгий час очолювала таблицю, потім, після перерви, йшла на другому місці, на фініші ж їй вдалося закріпитися на третій сходинці турнірки. У підсумку неймовірна "бронза", яка стала дебютною нагородою на міжнародних дорослих змаганнях!

Приємною новиною для спортсменки також стала інформація про виконання нормативу майстрині спорту міжнародного класу. У шашках це звання має ще одну назву – гросмейстер України. До речі, на Дніпровщині за всі часи лише шість спортсменів виборювали таке високе звання. Найближчим часом Віра Попруга може стати сьомою в загальному переліку шашкістів регіону та четвертою серед жінок з Дніпропетровської області.

Другого дня за розкладом мав відбутися чемпіонат Європи з блискавичним контролем часу. Це дуже динамічний вид програми, протягом якого спортсмени часто допускають багато помилок із-за нестачі часу на партію. Хто менше зробить помилок, той, зазвичай, і стає чемпіоном. Віра зробила дві помилки, її три конкурентки – по одній. Тому, на жаль, у кам’янчанки лише четверте місце.

На черзі дуже насичений на турніри листопад. На початку місяця студентка двох вишів – ДДТУ (Кам’янське) та ХНУРЕ (Харків) – планує взяти участь у дорослих чемпіонатах України з чекерсу та шашок-64, що незабаром відбудуться в нашому місті. У другій половині місяця вона відправиться в Івано-Франківськ, де мають відбутися молодіжний Чемпіонат України з шашок-64 та дорослий Чемпіонат України з шашок-100.