24 листопада в ДЮСШ № 1 пройшов VI Всеукраїнський турнір з греко-римської боротьби пам'яті тренера-викладача ДЮСШ № 3 Леоніда Яковича Сотника.


Під підбадьорливі звуки маршу в залі вишикувалися 160 борців з 15 команд. Юних спортсменів привітали почесні гості турніру. У їх числі були начальник управління молоді та спорту Кам'янської міськради Едуард Миколайович Коряк, дружина Л.Я.Сотніка Валентина Леонідівна Сотник, голова профспілкового комітету "Металургів" ПАТ ДМК Олег Анатолійович Нагорний, директора ДЮСШ № 1 і № 3 Олексій Павлович Бурма і Микола Миколайович Маймур, ветерани греко-римської боротьби. Кожен з них побажав юним учасникам спортивних успіхів, міцного здоров'я і гідно провести змагання. А Андрій Дейнеко, останній з майстрів спорту України, підготовлених Леонідом Сотником, подарував для рідної ДЮСШ болгарський спортивний мішок для тренувань юних борців.

Після виконання національного гімну України турнір був оголошений відкритим.

Від імені міського голови А.Л.Білоусова і його заступника К.В.Саусь Едуард Коряк привітав юних спортсменів з відкриттям турніру та побажав успіхів в їх подальшій кар'єрі. "Мені дуже приємно, що наш турнір стає все більш популярним. З кожним роком зростає кількість учасників, а також міста звідки вони приїжджають. Успіху вам, перемог і процвітання греко-римської боротьби", - сказав Е.Коряк.

Чималу увагу турніру проявляє профспілковий комітет "Металургів" ПАТ ДМК. А його лідер О.А.Нагорний постійний і бажаний гість змагань. "Я радий бути присутнім на сьогоднішньому турнірі. Одним з пріоритетних завдань профспілки "Металургів" завжди була турбота про дітей. Вважаю всіх юних борців теж нашими дітьми. Як би не було важко на підприємстві, як би не складалася ситуація, ми всерівно знаходимо можливість допомогти провести турнір. В цьому році географія і кількість його учасників розширилася, що змушує радіти. Значить не дарма ми допомагаємо. Бажаю маленьким спортсменам великих і яскравих перемог", - зазначив голова профспілкового комітету "Металургів" ПАТ ДМК Олег Нагорний.

Одним з організаторів турніру є дружина відомого тренера Л.Я.Сотника Валентина Леонідівна Сотник. Для якої зустріч з друзями і учнями її чоловіка є дорогою пам'яттю. "Дорогі спортсмени, учасники змагань, я щиро вітаю вас у цьом залі. Дуже рада, что вас так багато. Леонід Якович все своє життя Присвятив вихованню юних борців, робив з них справжніх чоловіків. Мені дуже приємно бачити тут його вихованців, Деяким вже за п`ятдесят, інші молодші. Але всіх їх згуртувала любов до боротьб. Дякуючі Їм ы відбуваються ці турнірі. Бажаю здійснення всіх ваших мрій", - сказала Валентина Сотник.

Багаторазовий чемпіон України Андрій Дейнеко чотири роки в складі збірної представляв Україну на міжнародних турнірах. Він з великою вдячністю згадує свого першого і єдиного спортивного наставника. "Леонід Якович Сотник був мені другим батьком, людиною з великої літери. Під його керівництвом я став відомим спортсменом. І мені на сьогоднішній день його дуже не вистачає. Леонід Якович ще був хорошим масажистом. Я пішов по його стезі і зараз працюю лікарем-ребілітолгом", - розповів Андрій Дейнеко.

Хвилиною мовчання присутні в залі вшанували пам'ять тренера Леоніда Яковича Сотника.

За активний розвиток боротьби в нашому місті, пропаганду здорового способу життя президент Кам'янської федерації греко-римської та вільної боротьби Юрій Нікітенко вручив грамоти Олегу Нагорному, а також майстрам спорту СРСР Юрію Лавровича Єлисєєву, Олексію Павловичу Бурмі, Івану Олексійовичу Вишницькому.

Як повідомив головний суддя турніру Юрій Нікітенко, на двох килимах свою майстерність показували борці вікової категорії 2003/2012 рік народження. "У цьому році в Україні проходять чотири наймасштабніших турніри: в Берегово, Вінниці, Харкові та в Кам'янському, - пояснив Ю.Нікітенко. - До нас в гості приїхали спортсмени з Вінниці, Запоріжжя, Маріуполя, Києва, Костянтинівки (Донецька область), Миколаєва, Покрова, Дніпра, Васильківки, Верхньодніпровська, Кривого Рогу та Новомосковська. "Греко-римляни" Кам'янського виступали в команді, складеній з тридцяти представників ДЮСШ № 1 і № 3. Нам допомогли провести турнір спонсори "Агросемечки" з Полтави, перший хлібозавод з Кам`нського і учні Леоніда Яковича, якы стали успішними людьми мыста".

Якщо в попередньому турнірі команди билися "стінка на стінку", то нинішній турнір для спортсменів стали особистим. За регламентом змагань кожен борець повинен був провести сутичку, що складається з двох періодів по півтори хвилини кожен. Для деяких вистачало і одного періоду, щоб довести свою перевагу. Змагання тривали майже шість годин.

По закінченню турніру спортсмени всіх команд отримали солодощі, а призери були нагороджені подарунками, медалями, грамотами та кубками.

Одним з найбільш іменитих борців на турнірі був Іван Стефанський, вихованець тренера Юрія Никитенка. В кінці червня в польському Кракові відбувся Чемпіонат Європи з греко-римської боротьби серед юнаків 2004/2006 років народження. Іван Стефанський був включений до складу збірної і представляв не тільки Кам'янське, але і всю країну на таких престижних змаганнях. Спортсмен родом з Карнаухівки, навчався в інтернаті № 2 в Кам'янському. Боротьбою почав займатися в 2014-му в ДЮСШ № 3. У даний момент перейшов в спортучіліще Дніпра під керівництво Дмитра Петрушкіна, паралельно, у вихідні - продовжує тренування в Кам'янському.

 

ФОТОАЛЬБОМ https://www.facebook.com/profile.php?id=100004468564444&lst=100004468564444%3A100004468564444%3A1574683813&sk=photos