В умовах карантинних обмежень, пов'язаних з поширенням вірусу COVID-19, заняття на відкритому повітрі приймають особливої актуальності. У той же час, в більшості єдиноборств (традиційне карате, кіокушин карате, тайський бокс, бразильське джиу-джитсу та ін.) заняття на природі завжди були невід'ємною частиною загального тренувального процесу. Спочатку, засновники кіокушин карате проводили свої тренування саме на прибережних територіях. Це допомагало розвивати спеціальну витривалість, зміцнювати імунітет і нервову систему, виховувати шанобливе ставлення до природи.

На верхньому фото тренування в воді під керівництвом творця кіокушин карате Масутацу Ояма

 

Займайтеся карате в умовах, наближених до реального життя

 

Я займаюся кіокушин карате майже 30 років. Ми завжди практикували тренування в природних умовах незалежно від того, хто був нашим куратором або тренером на поточний момент. У той же час, заняття на природі наближають спортсмена до реальних умов повсякденному житті. Це дуже важливо для тих, хто займається єдиноборствами. Часто буває так, що в умовах спортивного залу вихованець може демонструвати свої прийоми, а на вулиці - ні, тому що включається величезна кількість природних, фізіологічних і психологічних факторів. Наприклад, через такі природні фактори, як атмосферний тиск, сонячне світло, спека, вітер, дощ, опір води, в'язкість грунтових поверхонь і інше, займатися на вулиці складніше, ніж в комфортних умовах. Ось чому тренувальні заняття в спеціальних військових підрозділах частіше проводяться саме на вулиці, а не в спортивних залах. Крім того, важливо не забувати, що саме під час занять на відкритому повітрі ми краще збагачуємося киснем, зміцнюємо свій імунітет, збільшуємо в організмі кількість вітаміну D.

 

Бойова робота в парах під час регіональних спортивно-оздоровчих зборів Дніпровського бранча кіокушин-кан карате

 

Літо - час водних тренувань

 

Літо дає нам унікальну можливість проводити тренування з кіокушин-кан карате в воді. Водні тренування можуть включати в себе широкий спектр різноманітних вправ: виконання технічних прийомів, розвиток вибухової швидкості, поліпшення гнучкості і розтяжки.

Щодо корисності проведення тренувань у воді можна написати цілий методологічний посібник. Я сам вже багато років в літній час тренуюся воді і проводжу заняття для своїх вихованців. Аналогічні тренування практикують і інші тренера Кам'янської федерації кіокушин-кан карате: Сергій Радивилов, Олександр Наконечний, Максим Козаченко. Для тих, хто займається єдиноборствами, важливо розвивати вибухову швидкість. В умовах спортивного залу ці вправи часто роблять з гумами або обтяженнями. Такі вправи завжди краще виконувати під контролем тренера, тому що дуже легко травмувати зв'язки або м'язові волокна (розтягування, надриви, розриви). При виконанні аналогічних вправ у воді (біг на прискорення, виконання ударної техніки, горизонтальна розводка рук і ін.) шансів травмуватися набагато менше. Крім того, в теплій воді також зручніше виконувати вправи для розтяжки ніг і спини. З огляду на те, що вода тримає наше тіло на плаву, навантаження на зв'язки м'якше, знижуються больові відчуття, м'язи краще розслабляються і це допомагає покращувати розтяжку. У той же час, я не рекомендую виконувати у воді контактну роботу в парах (відпрацювання технічних прийомів, оббивка). Контактну роботу краще робити, коли тіло розігріте, а не остигле. І ще, категорично не рекомендується, особливо в жаркий період, під час водних тренувань різко заходити в воду. Виконання вправ у воді робиться поступово. Спочатку заходять в воду на рівні стопи, потім до коліна, потім глибше і так до рівня грудей. Останнє правило важливо дотримуватися навіть звичайним відпочиваючим на пляжі.

 

Водне тренування вихованців Кам'янської федерації кіокушин-кан карате під час спортивно-оздоровчих зборів на березі Азовського моря.

 

Рекомендації з техніки безпеки під час занять на природі

 

Заняття в природних умовах (парк, ліс, луг, річка, озеро, берег моря) вимагають від організаторів і учасників суворого дотримання правил техніки безпеки. Щоб уникнути неприємностей, в першу чергу необхідно ретельно вивчити місце проведення тренування і оцінити всі можливі ризики. Якщо, наприклад, це водний об'єкт, то обов'язково потрібно обстежити берег і дно. Тренеру завжди потрібно мати з собою аптечку. Наприклад, в моїй аптечці завжди є такі препарати: бальзам від укусів комах, жарознижуючі препарати, медикаменти для обробки випадкових ран, еластичні бинти, пантенол або крем на випадок сонячного опіку. Місце для тренування потрібно вибрати таке, щоб спортсмени могли відпочити в тіні. Крім того, у всіх хто займається, повинні бути головні убори і одяг, який повністю закриває тіло від сонячних променів. Дотримання цих рекомендацій допоможе уникнути інцидентів, пов'язаних з тепловим або сонячним ударом. Під час занять на відкритих природних ділянках наш організм втрачає більше води, тому важливо мати питво (вода, чай, компот, сік), щоб мати можливість вчасно вгамувати спрагу. При плануванні тренувань також важливо враховувати прогноз погоди і пам'ятати, що в умовах зміни клімату погода на локальному рівні може несподівано змінитися, наприклад, може з'явитися шквальний вітер і піти дощ. Тому займатися на відкритому повітрі краще недалеко від інфраструктури населених пунктів (1-3 км) або на обладнаних майданчиках і пляжах оздоровчих установ.

 

Водне тренування Кам'янської федерації кіокушин-кан карате під час спортивно-оздоровчих зборів на березі Чорного моря.

 

Поради з косметичного догляду, особистої гігієни та харчування

 

Під час тренувань на відкритому повітрі, через вплив природних факторів, наша шкіра і організм в цілому потребують додаткового догляду та підтримки. Незалежно від того, дитина ви чи дорослий, ввечері після тренувального дня необхідно змастити руки, ноги і обличчя зволожуючим кремом. Я використовую креми німецького і шведського виробництва, тому що в цих країнах якість продукції контролюється не тільки державою, а й громадськістю. У крем я завжди додаю кілька крапель звичайного харчової оливкової олії, або масла виноградних кісточок. Щоб уникнути натирання шкіри, попрілостей і запалень під пахвами і в паховій області, я рекомендую спортсменам використовувати дитячу присипку (тальк), яку наносять на витерту насухо шкіру відразу після прийняття душу. У жаркий період часу ми рясно потіємо і тому інтенсивно втрачаємо кальцій, магній та інші важливі мікроелементи, необхідні організму. Подбайте про їх своєчасне відновленняґ. Ви можете тренуватися всього три рази в тиждень, але ваш щоденний раціон обов'язково повинен включати в себе продукти, що містять кальцій, магній, амінокислоти та інші важливі для спортсмена речовини.

Водне тренування під час регіональних спортивно-оздоровчих зборів Дніпровського бранча кіокушин-кан карате

Автор: Є.Колішевський