У Києві 7 грудня завершився головний сеньйорський турнір року – фінал сеньйорської ліги України.

Протягом року 185 гравців у віці 40 років та старших взяли участь у восьми рейтингових турнірах у Харкові, Києві, Вінниці, Хмельницькому, Львові, Одесі, Нікополі та Рівному. За підсумками цих турнірів 32 найсильніші гравці взяли участь у фіналі із призовим фондом 100 000 гривень.

На першому етапі всіх учасників було розподілено по восьми групах, у яких провели кругові турніри. Московська піраміда зустрічі до 4-х перемог. І одразу стало зрозуміло, що турнір буде дуже завзятим та абсолютно непередбачуваним.

Два майбутні фіналісти турніру львів'янин Тарас Фуканчик та Владислав Скляров із Каменського опинилися в одній групі.

А вже з 1/8 фіналу драматизм того, що відбувається, почав зашкалювати. Лідер рейтингу, переможець турнірів у Хмельницькому та Нікополі Тарас Тягній та у плей-офф отримав перший номер посіву, віддавши суперникам у трьох матчах у групі лише одну партію. Але надії Тараса на перемогу у турнірі вже у першому колі плей-офф розбив Володимир Квасюк. 52-річний вінничанин провів блискучий матч, виграв 4:1, після чого влаштував неймовірно емоційний перфоманс. Так радіти перемозі, як це зробив Квасюк, не виходило навіть у Юрія Пащинського у найкращі роки. Окрім виходу до чвертьфіналу, обігравши лідера команди Дніпропетровської області, Володимир забезпечив своїй збірній Вінниці командний кубок.

Насилу вийшовши до 1/8 фіналу, Сергій Петраш не зумів пройти далі, поступившись 2:4 майбутньому переможцю турніру Владлену Склярову. Олександр Савицький розгромив одного з головних фаворитів миколаївця Юрія Світковського – 4:0!

А вже у чвертьфіналі відбувся найкращий матч турніру – і за якістю гри, і з драматизму. У ньому зійшлися Олег Мачтаков та Дмитро Микитко. Одесит Мачтаков, найтитулованіший гравець Ліги, до певного часу впевнено вигравав, довівши рахунок до 4:1. А ось потім гравець із Краматорська почав "камбечити". І довів справу до контри. В якій повів 7:4 (!). А потім не забив сім (!) матчболів. Але якимось дивом Мачтаков вирвав перемогу в останній кулі.

Володимир Квасюк, віддавши напередодні всі фізичні сили та всі можливі емоції, не знайшов у собі ні того, ні іншого, щоби боротися зі Скляровим – 1:5. Тарас Фуканчик обіграв 5:3 Олександра Савицького, якому не вдалося показати таку саму якість гри, як напередодні зі Світковським. Денис Білоненко з Кременчука у шестигодинному матчі переміг Олександра Жаркова з Білої Церкви з рахунком 5:3 та вийшов у свій перший півфінал у сезоні, та одразу ж у головному турнірі.

Півфінали. Олег Мачтаков грає із Владиславом Скляровим. У лютому у Харкові на першому рейтинговому турі ці гравці вже зустрічалися у фіналі. Тоді з рахунком 5:4 переміг Мачтаков. Цього разу Склярову вдався реванш – 5:3. А ще в одному шестигодинному матчі Тарас Фуканчик переміг 5:2 Дениса Білоненка.

Два 45-річні гравці з Кам'янського та Львова зійшлися у вирішальному матчі першого сезону сеньйорської ліги України. Після неймовірних подій перших трьох днів від фіналу чекали на щось дуже незвичайне. Але вийшло все досить спокійно та передбачувано. Фаворит матчу, яким вважався Владлен Скляров, впевнено довів свою перевагу. Владлен, що віддає перевагу неспішній позиційній грі, нав'язав вигідний для себе хід подій вибуховому та атакуючому Тарасу. Вже на велику перерву (грали у дві сесії до шести перемог) все стало ясно – 5:0. Фуканчик, проте, продовжив боротьбу, витягнув в останній кулі шосту партію, яка тривала понад годину, але сьома партія стала останньою і в матчі, і в турнірі, і в сезоні.

6:1 – Владлен Скляров стає першим переможцем сеньйорської ліги України. Наступного року обов'язково буде продовження!

Джерело 
https://korall.news/senorskaya-lyga-ukrayny-kubky-uhodyat-v-kamenskoe-y-vynnytsu/?fbclid=IwAR0HIbdMw_AaQpraBlQsdbGu0SoEX-qCMz7u_JlR_UrzYj4cuQILSelh6dc