Нарешті отримав першу книгу "Фізкульт-толока від Володимира Сороки". З насолодою перегортав сторінки цього енциклопедичного довідника сільського спорту Дніпропетровщини. Перше, що зробив, почав шукати знайомі прізвища кам`янчан (тоді ще дніпродзержинців), світлини пов`язані з ними. І таких виявилося чимало. Відразу потрапила на очі світлина арбітра національної категорії з шашок Юрія Єрмакова, який на сільських спортивних іграх Дніпропетровщини 2002 року був головним арбітром. Тоді ще перше місце серед чоловіків виборов Олександр Пахно. На жаль Олександра немає з нами вже чотири роки. А з 83-річним Юрієм Анатолійовичем ми спілкувалися по телефону ще минулого тижня. Багато побачив прізвищ футболістів: Олександр Мартишов, Валерій Гамідов, Микола Крежанівський, Валерій Палійчук, Олег Коваль, Валерій Палійчук, Володимир Єлізаров та інші. А ще тренери: з легкої атлетики - Віктор Андросович, важкої атлетики - Олексій і Сергій Петеримови, плавання - Дмитро Краєвський. Знайшов чимало прізвищ людей з інших міст і сіл, з яким теж знайомий.

Фоліант наповнений багатьма чорно-білими і кольоровими світлинами, насичений офіційною інформацією, яка переплітається з інтерв`ю, а також гумористичними вставками. Відкривши будь-яку сторінку, читач не прогадає і знайде щось цікаве.

Ми з автором Володимиром Сорокою однолітки. Тому ментально розуміємо і відчуваємо дух минулої епохи. Гортаючи сторінки книги, поринув у ностальгійні спогади... Згадалися легкоатлетичні змагання, коли ще восьмикласником Аульської СШ № 1 на стадіоні "Колос" в Криничках я отримав першу свою грамоту. Це була спартакіада серед шкіл Криничанського району. А скільки було зіграно футбольних, волейбольних, баскетбольних матчів. З дитинства полюбляв спорт, тому без вагань згодився стати фізоргом класу. І вже тоді схилявся до журналістики. Не покинув писати коли служив в прикордонних військах на радянсько-іранському кордоні, працював слюсарем на Дніпровському металургійному комбінаті. Так по життю і пішло - спорт і перо. Вже майже 30 років працюю в ЗМІ Кам`янського, являюсь членом Національної спілки журналістів України. Тому не з чуток можу оцінити ту гігантську працю, виконану Володимиром Сорокою при підготовці та виданні свого семитомного літопису сільського спорту Придніпров`я. Тому схиляюся перед автором. І бажаю, щоб усе задумане ним здійснилося.

Віктор КУЛЕНКО.