Тиждень тому фінішував 2021 рік. У кожній сфері людської життєдіяльності підбивають підсумки та будують плани на майбутнє. Чим же запам'ятався рік Бика, який символізує силу та напористість, у спортивному житті нашого міста, розповів начальник управління молоді та спорту Кам'янської міської ради Едуард Коряк.

"Управлінню молоді та спорту Кам'янської міськради молоде. Третього травня нам виповнилося всього два роки, - посміхаючись, розповідає Е.Коряк. - Управління дуже щільно працює у зв'язці з міською владою, отримуючи вагому та потужну підтримку з їхнього боку. А це дуже важливий аспект нашої діяльності, і міський голова Андрій Білоусов, і його заступник Костянтин Саусь дуже спортивні люди, вони не зі слів, а з власного досвіду знають, що таке спорт, як його підтримувати, як розвивати. Усі нововведення, що надходять з Управління, отримують підтримку цього дуету та перебувають на їхньому постійному контролі".

За підсумками кожного попереднього року спортсмени, які досягли найвищих результатів, стають стипендіатами премії міського голови. "2020 рік був посередній у плані виступів. Через карантин багато змагань було скасовано і проводилося онлайн, - продовжує розповідати Е.Коряк. - Важливий момент для збірників України (плавання, гімнастика, тхеквондо, черлідинг, теніс та ін.) ми створили умови, дозволивши тренуватися на базах ДЮСШ та на "Прометеї". Кожен спортсмен-збірник мав можливість не припиняти тренувальний процес, займаючись з тренером наживо в залі та підтримуючи свою фізичну форму на належному рівні. За завданням Управління молоді та спорту кожен тренер стежить за виступами своїх вихованців, постійно надаючи нам звіти: майже всі стипендіанти, а це 30 спортсменів, можуть похвалитися перемогами, високими рейтингами, балами, очками, заробленими і в 2021. Як приклад, тхеквондисти Владислав Дзоз та Віталій Капуста, легкоатлети Ілля Білоус, Роман Кулик, Ілля Гаркавий, плавці Тетяна Афанасьєва, Роксолана Сулейманова, Микола Котенко, баскетболістка Маргарита Морозова та інші спортсмени ставали переможцями та призерами чемпіонатів України, міжнародних турнірів, Всесвітніх Ігор школярів. Минулого року у нас з'явилося 15 нових майстрів спорту України з різних видів. Перед кожним від'їздом збірника на змагання (не нижче за всеукраїнські), спортсмен разом з тренером приходили до нас в управління, де ми намагалися створити їм відповідний настрій".

За великим рахунком, поліпшення міської спортивної інфраструктури пов'язане з підвищенням результатів спортсменів. Нинішнього року було відкрито два багатофункціональні спортивні комплекси (на лівобережному проспекті Перемоги та біля школи № 18), що включають великі футбольні поля, волейбольні та баскетбольні майданчики, легкоатлетичні доріжки, міні-футбольні майданчики. "На проспекті Перемоги, в колишній СШ № 41, у середині грудня свою будівлю нарешті придбала ДЮСШ № 2, що тулилася раніше в колишньому дитячому садку на Черемушках, - пояснює начальник управління молоді та спорту. - Не дивлячись на те, що зараз зима, спортивні організації, секції, просто аматори бронюють на весну час для тренувань на нових спорткомплексах, їхня спортивна інфраструктура доступна безкоштовно не тільки для учнів ДЮСШ, а й для всіх городян. Єдина умова, щоб усе йшло за розкладом та графіком, щоб не заважали один одному, щоб був відповідальний на цей час тренувань, і щоб люди дотримувалися порядку, дисципліни, підтримували чистоту”.

Завдяки відкриттю нових спортивних об'єктів, у минулому році вперше було проведено Кубок міського голови з футболу серед учнівської молоді 9-11 класів. Ідею вніс голова Кам'янської Федерації футболу Едуард Коряк. "Ця пропозиція була підхоплена практично всіма керівниками середніх навчальних закладів міста, - згадує Едуард Миколайович. - Переможцями стали футболісти СШ № 29, які виграли у фіналі у хлопців з ліцею № 13. Від міського голови та його заступника К.Саусь футболісти отримали безкоштовні туристичні путівки на екскурсію до Харкова. До речі, школа №29 також виграла сертифікат на встановлення спортивного майданчика".

З весни та до пізньої осені на відкритому повітрі на баскетбольному та волейбольному майданчиках ДЮСШ "Надія" тренуються та проводять турніри не лише спортсмени, а й усі бажаючі. "А у вересні в цій же спортшколі вперше було введено в навчальний процес баскетбол. Зі спортсменами працюють три штатні тренери, - каже Е.Коряк. - Завдяки новим ігровим полям відкрилася Академія футболу, в якій займаються діти практично всіх вікових категорій (починаючи з 2015 року народження і старше). З ними у школах № 13, 18, 24, ДЮСШ "Надія", ДЮСШ № 2, Карнаухівці працюють 14 тренерів. Футболісти "Дзержинця" 2008/2009 та 2011/2013 років народження будуть грати у всіх турнірах першості області. До речі, у спорткомплексі на проспекті Перемоги є ще й майданчик із штучним покриттям для ігор у міні-футбол (5х5). Він дуже зручний для малюків. Так, як діти на великому полі не дуже комфортно себе відчувають, а граючи на такому майданчику, поводяться як риба у воді, тим більше, що безпосередньо поруч із майданчиком стоять лавочки, на яких сидять їхні батьки. Навіть коли я відвідую тренування, відчуваю зовсім іншу атмосеру всередині команд. Поруч будується літній тенісний корт. Поки що єдиний на лівобережних мікрорайонах. В 2022 році на базі СК "Прометей" відкриється ДЮСШ № 5. Але поки що вона не зареєстрована, то й обговорювати нічого. Нехай це буде невелика інтрига для читачів".

У минулому році закінчилася програма підтримки розвитку фізичної культури і спорту. 22 грудня депутатським корпусом було підтримано проект та прийнято нову програму розвитку, але вже для Кам'янської територіальної громади з 2022 по 2026 рік включно. "У її рамках заплановано проведення вже традиційних спортивно-масових заходів серед видів спорту, що існують у нас, а також надання матеріальної допомоги та підтримки спортивних закладів підпорядкованих управлінню молоді та спорту. А таких у нас 7 – це п'ять ДЮСШ (1, 2, 3, 4, "Надія") та дві комунальні установи "Інваспорт" та "Спорт для всіх". Комплексні спортивні школи "Металург" та "Промінь" нам не підпорядковані (КМР не є їх засновником), але ми координуємо їхню діяльність, - пояснює Е.Коряк. - У 2020 році була введена програма фінансової підтримки спортивних федерацій. В її рамках вже 14 федерацій Олімпійських видів спорту (у нас на сьогоднішній день таких зареєстровано 21) отримали фінансову підтримку у вигляді надання інвентарю (татамі, бруси для спортивної гімнастики, човни і т.п.). До цього багато років фінансування спортивних закладів із цих статей витрат майже не надавалося. Ми вважаємо, що це був великий прорив, дуже вагоме досягнення. Вважаю, що ця програма працюватиме і надалі. Потрібно зазначити, що Федерації можуть тепер подавати пропозиції не тільки на зміцнення спортивної бази, але й на підтримку проведення змагань (оплату на відрядження тренера та спортсменів на змагання всеукраїнського та міжнародного рівня), на підтримку перспективних спортсменів, які, на думку їхніх тренерів, зможуть показати високі результати навіть наступного року. Для федерацій це дуже вагома підмога. До речі, подібна програма на Дніпропетровщині працює лише у Кам'янському".

2021 року в країні з'явилося чудове свято День тренера. Андрій Білоусов уперше привітав 10 провідних тренерів нашого міста. Тепер щороку будуть підбиватися підсумки роботи не лише спортсменів, а й тренерів.

Ще треба зазначити, що на Дніпропетровщині саме в Кам'янському стала вперше виконуватись Програма Президента України "Активні парки - локації здорової України". Про що з гордістю розповів Е.Коряк. "Цікаво, що в області ще тільки обговорювали як проводити ці заходи, а в нас уже місяць як ця Програма діяла. Спортивні функціонери Дніпра дивувалися з нашої миттєвої реакції. Я одразу ж тоді підготував наказ, щороку з травня місяця у скверах та парках проводити спортивно-масові заходи для мешканців міста: багато хто бачив як співробітники комунального підприємства "Спорт для всіх" (директор Світлана Наволочко) щодня з 15:00 до 17:00 проводили різні спортивні заходи (ігри в шашки, доміно, шахи, дартс тощо), залучаючи відвідувачів парків".

Розмову ми завершили словами "Планів громаддя, а справ ще більше". Плани планами, та їх виконання великою мірою залежить від спільних зусиль виконуючими. І нехай ще один крилатий вираз послужить нам усім вказівником - "Дорогу здолає той, хто йде".