У Кам’янському громадська організація «Голос Природи» 25 вересня провела акцію «Клімат змінюється! Відкрийте вуха та очі!».

Цей захід проводився у рамках всеукраїнської акції «Кліматичний марш-2021», ініційованою коаліцією громадських організацій «Українська кліматична мережа». З 24 по 26 вересня кліматичні акції пройшли по всій Європі. Учасники акцій вимагають від урядів скорочення викидів парникових газів, перехід на поновлювані джерела енергії, розробку і реалізацію планів з кліматичній адаптації.

Під час акції у Кам’янському, активісти «Голос Природи» встановили тумби з назвами міністерств і позиціонували себе, як представників міністерств, які повинні приймати активну участь у формуванні та реалізації державної кліматоохронної політики. Для візуалізації неефективної державної політики «Голос Природи» використав стару мудру буддійську приказку про мавп, які «НІЧОГО НЕ БАЧУТЬ, НІЧОГО НЕ ЧУЮТЬ, НІЧОГО НЕ КАЖУТЬ».

Незважаючи на те, що наслідки зміни клімату негативно впливають на економіку, погіршують стан життя людей, загострюють існуючи екологічні та соціальні проблеми, на думку «Голос Природи» уряд України не готовий брати на себе амбітні цілі щодо скорочення викидів парникових газів та фінансувати заходи з кліматичної адаптації.

МІНДОВКІЛЛЯ «НЕ БАЧИТЬ!»

В Україні відповідальність за координацію, формування та реалізацію кліматоохоронної політики несе Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України (Міндовкілля). В незалежній Україні так історично склалося, що Міндовкілля ніколи не було впливовим міністерством, можливо тому йому складно виконувати роль головного координатора. Ініціативи Міндовкіля, спрямовані на покращення екологічного стану у державі, не підтримуються Верховною Радою та Урядом. Наприклад, в 2021 році не були прийняті такі важливі законопроекти, як Постанова №5129 «Про імплементацію Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок» та Проект Закону № 4167-1 «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення». Таким чином перспектива, що Україна перестане бути найбільшзабрудненою державою в Європі - поки залишається малоймовірною.

Крім цього, Міндовкілля не може похвалитися ретельним контролем підприємств, які забруднюють довкілля. Мешканці промислових міст є свідками грубих порушень Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища” від 25 червня 1991 р. № 1264-ХII та Закону України “Про охорону атмосферного повітря” від 16 жовтня 1992 р. № 2707-ХII. Ініціативи громадськості до Міндовкілля щодо притягнення до відповідальності підприємств, які грубо порушують природоохоронне законодавство, залишаються без уваги. Наприклад, у Кам’янському серед звичайних громадян Міндовкілля тривалий час сприймається, як державний орган, який «закрив очі» на підприємства-забруднювачі.


МІНРЕГІОН «НЕ ЧУЄ»!

Катастрофічні події останніх років, пов’язанні з аномальними опадами та температурними перепадами, змушують замислитися над тим, яким чином в умовах зміни клімату можливо створити та гарантувати безпечні умови життя в населених пунктах. Саме це повинно бути основним завданням Міністерства розвитку громад і територій України (Мінрегіон).

Зміна клімату примушує переглядати всю нормативно-регуляторну документацію, починаючи від будівельних норм і закінчуючи правилами озеленення міст. Найбільшу тривогу викликає проблема підтоплення через нерівномірні опади та неспроможність існуючих ливневих систем ефективно відводити дощову воду. В умовах зміни клімату треба розробляти нові проекти по відводу дощової води, вдосконалювати існуючи та створювати нові дренажні системи.

Організації «Голос Природи» відомо, що у Кам’янському мешканці постійно звертаються до департаменту ЖКХ зі скаргами та вимогами вирішити проблему підтоплення будинків, доріг та інших споруд і ділянок. Аналогічна ситуація з проблемою підтоплення спостерігається у Дніпрі, Одесі та інших містах України. «Голос Природи» вважає, що без наукової, методологічної і фінансової підтримки з боку Мінрегіону місцеві органи влади вирішити ці проблеми самостійно не зможуть.

МОЗ «МОВЧИТЬ!»

Негативні наслідки зміниклімату, це не тільки нестабільні погодні умови та стихійні явища. Через міграцію тварин та комах у нашому житті з’являються нові віруси та хвороби. Увага громадськості в останні 2 роки сфокусована на поширенню вірусу COVID-19, а про інші хвороби та віруси в Україні інформація відсутня. Згідно Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24 лютого 1994 р. № 4004- ХII відстежувати ці процеси має Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ).

Скасування посади головного лікаря і реформування санітарно-епідемічної служби (СЕС) в наслідок невдалої адміністративної реформи стали причиною неспроможності центральних і місцевих органів влади організувати заходи по запобіганню масових захворювань населення без зупинки роботи підприємств та закладів освіти.

Важливо також пам’ятати, що саме СЕС додатково контролювала стан забруднення атмосферного повітря у населених пунктах. Сьогодні цю роботу виконує Держспоживслужба, але її повноваження по відношенню до підприємств-забруднювачів обмеженні. Наприклад у Кам’янському за даними Держспоживслужби забруднення атмосфери промисловими викидами перевищує гранично допустимі концентрації в 2-4 рази. Високий рівень забруднення негативно впливає на здоров’я та імунну систему городян, робить їх більш уразливими до вірусів.

Організація «Голос Природи» вважає, що МОЗ повинно офіційно признати зміну клімату, як одну з головних проблем, яка впливає насанітарний та епідемічний стан унаселених пунктах. Крім цього, МОЗ повинно в найкоротші терміни повернути собі повноваження контролювати рівень забруднення у населених пунктах та притягувати до відповідальності порушників, розпочати роботупо вивченню нових вірусів та захворювань, переглянути нормативно-регуляторні акти, які регулюють сферу медичних послуг та освіти, взяти на себе відповідальність за вакцинацію населення та інші методи запобігання випадків масових епідемій.