Ніна Лунєгова прийшла працювати до нашого театру у 1980-му році, стояла у його витоків.


Народилася Ніна Арсентіївна 24 липня 1948 року у Пермі, з дитинства мріяла стати актрисою, з першого разу поступила до Вищого державного театрального училища ім Щукіна, після закінчення працювала актрисою в Новосибірському театрі «Червоний смолоскип», знімалася в кіно (фільми «Путіна» і «Нічний сеанс»). А потім доля привела її до нашого міста.

За 40 років служіння нашому театру Ніна Арсентіївна зіграла більше 70 різнопланових ролей. Вона була актрисою реалістичної школи  та великого творчого діапазону, з успіхом грала глибоко психологічні, характерні та гострокомедійні ролі.  Лірична і мрійлива Марія в «Свята святих»  І. Друце, чарівна Еліза Дулітл в «Моїй чарівній леді» Ф. Лоу, а пізніше – цнотлива  і водночас авантюрна Тетяна у виставі «Хай щастить!» за п’єсою Н. Птушкіної… В цих ролях вона створила цілісні і глибоко переконливі образи, відкрила справжні таємниці жіночої душі.

Актрисі завжди удавалися комедійні ролі, як от: Марія Петрівна в «Біді від ніжного серця»,  мадам Іванова в «Танцях маленького життя»  Л. Кудряшова, Тамара Бок в «Конкурсі»  О. Галіна, Валя в «Кадрілі» В. Гуркіна,  в яких вона відшукувала все нові і нові фарби. Але найулюбленішою за визнанням самої актриси стала для неї роль Інни  в «Диявольській спокусі» («Законі») В. Винниченка.

Прихильники нашого театру пам’ятають Ніну Арсентіївну у виставах «Шельменко-денщик»  в ролі Фенни Степанівни, «Одруження Бєлугина»  (роль Настасії Петрівни Бєлугіної), «Прокинься та співай!» (роль Ержі), «Хай щастить!» (роль Софії Іванівни), «Одруження» (роль Орини Пантелеймонівни), «Вісім люблячих жінок» (роль Бабусі), «Тартюф» (роль мадам Пернель), «Ханума» (роль Ануш), Ельзевіра Ренесанс («Привіт вам нами із Одеси»).

Справжнім визнанням актриси  стала її  перемога у регіональному фестивалі-конкурсі «Січеславна-2005» в номінації «Краща жіноча роль другого плану» (за роль Капи у виставі «Удовиний пароплав»  І. Грекової). У 2006 р. Ніна Лунєгова стала лауреатом Міжнародного театрального фестивалю «Класика сьогодні» в номінації «Краща жіноча роль»  за роль Настасії Петрівни Бєлугіної у виставі «Одруження Бєлугіна» О. Островського, Н. Соловйова.