Карл III або ж повне ім’я Чарльз Філіпп Артур Джордж став королем Великої Британії та королівств Співдружності після смерті своєї матері, королеви Єлизавети II.

Син Єлизавети, яка правила на британському престолі майже 70 років, найдовше в історії Британії залишався принцом Уельським і спадкоємцем трону. Саме тому більшу частину життя був відомий як принц Чарльз, повідомляє сайт  https://nizhyn.in.ua/bilshu-chastynu-zhyttya-buv-vidomyj-yak-pryncz-charlz-biografiya-novogo-korolya-brytaniyi.html

Новий британський король народився 14 листопада 1948 року в Букінгемському палаці в Лондоні під час правління його діда по материнській лінії Георга VI. Він став первістком принцеси Єлизавети, яка стала королевою коли Чарльзу було чотири роки, та Філіпа Герцога Единбурзького.

Чарльз був присутній на коронації Єлизавети II у Вестмінстерському абатстві 2 червня 1953 року, де він сидів поруч із бабусею та тіткою.

У 1955 році Букінгемський палац оголосив, що Чарльз відвідуватиме школу. Саме тому він став першим спадкоємцем, який здобував освіту в такий спосіб, а не з приватним репетитором.

У 1958 році Карлу III присвоїли титул принца Уельського, однак церемонія покладання вінця Єлизаветою II відбулася лише через понад 10 років в Уельсі.

Він вдруге порушив традицію королівської родини, вступивши до університету після А-рівня. Він не вступив до Збройних сил Британії, а у 1967 році почав навчатися в Триніті-коледж (Кембридж). Чарльз вивчав антропологію, археологію, історію та валлійську мову.

У 1970 році майбутній король Британії закінчив Кембридж, здобувши ступінь бакалавра мистецтв. Він став першим спадкоємцем, який здобув університетський ступінь, а у 1975 році йому присвоєно ступінь магістра мистецтв у Кембриджі.

Він почав брати активну участь у засіданнях Палати лордів, а також став першим за триста років членом королівської родини, який був присутнім на засіданні Кабінету міністрів. За непідтвердженою інформацією, Чарльза цікавила посада генерал-губернатора Австралії, але через конституційну кризу він відмовився від цих намірів.

Паралельно Чарльз проходив військову службу, пройшовши курс навчання як пілот винищувача і військового вертольота.

8 вересня 2022 року, після смерті своєї матері Єлизавети II, став королем Великої Британії. Прем’єр-міністр Елізабет Трасс повідомила, що новий британський король взяв ім’я Карла III.

Фото: https://ru.pinterest.com/pin/558446422517270267/?amp_client_id=CLIENT_ID%28_%29&mweb_unauth_id=&simplified=true