Шевченко

3 червня 2000 року в рамках святкування 250-річного ювілею нашого міста відбулося відкриття пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченку .


Його автор - член Національної спілки художників України, заслужений скульптор України Гарнік Ашотович Хачатрян, архітектори – Юрій Васильович Бєлобородов і Олександр Тимофійович Чегорка, член Національної спілки художників України. Наш пам’ятник став 401-м в Україні пам’ятником Т. Г. Шевченку. Всього ж Кобзареві встановлено пам`ятники в 35 країнах світу.
Над проектом пам’ятника Т. Г. Шевченку автор працював вісім років, створивши декілька його варіантів. За основу було взято найбільш вдалий у художньому відношенні ескіз. Роботи по його втіленні в матеріал розпочалися безпосередньо перед ювілеєм і були виконані в рекордно короткий строк: з 10 березня по 2 червня 2000 року. Для порівняння: термін виконання подібних монументальних пам’ятників – 8-10 місяців.
Незадовго перед відкриттям пам’ятника О. Т. Чегорка висловився так:
«Хачатрянів Кобзар буде зодягнутий у шинель, - стрімкими, різкими лініями зображений ненависний цей одяг. Як контраст між душею поета і державною муштрою, волею і неволею. Шинель розстебнута, Тарас немов виривається з неї, і дивиться на нащадків без докору – не так «прадідів великих – правнуки погані», інакше: «і мертвим, і живим, і ненародженим землякам своїм заповідає волю і щастя»

Основні параметри пам’ятника: 
 
висота сидячої фігури – 230 см, 
вага - 1100 кг, 
нижній постамент з відшліфованого граніту – 400x400 см, 
постамент у вигляді каменю: 270x75 см. 
Граніт з Токівського кар’єру Апостолівського району Дніпропетровської області.


Основні етапи виготовлення пам`ятника:


створення гіпсового варіанту для відливу (в майстерні скульптора);
відливка фігури по частинах на мідноливарній дільниці фасонно-ливарного цеху ВАТ «Дніпровський металургійний завод». Відливала бригада робітників на чолі з Палієм Володимиром Дмитровичем;
зварювальні роботи здійснювалися в цеху по ремонту мартенівського обладнання (ЦРМО-3);
доопрацювання швів, шліфувальні роботи, здійснювалися у внутрішньому дворі театру, шліфування здійснювалося вручну за надзвичайно короткий термін.
На постаменті викарбувані слова «…І буде правда на землі» з вірша Т. Г. Шевченка «І тут і всюди – скрізь погано», написаного в 1860 році.
28 травня 2000 року пам’ятник було встановлено біля театру, на постійному місці, де він стояв під простирадлом до відкриття 3 червня 2000 р.

Джерело https://www.facebook.com/profile.php?id=100011286007627&fref=nf