foto_3_vyrubka_derevyev_20.03.23.jpg

 

У березні цього року, у Кам'янському на бульварі Будівельників біля магазину "АТБ" (район так званої автобусної зулинки "Диспетчерська") розпочалася масова вирубка дорослих дерев.

Причина вирубування дерев невідома. Можливо, це пов'язано з будівництвом нових МАФів (об'єкти малої архітектурної форми). Пояснювальні інформаційні щити за місцем будівництва відсутні, тому складно зробити будь-які висновки. На думку громадської організації "Голос Природи", масове знищення дорослих дерев у Кам'янському посилює негативні наслідки зміни клімату, а саме: локальне підтоплення, поява "островів тепла" і "хвиль тепла" та інші. Дерева в населених пунктах виконують важливі функції: регулюють рівень ґрунтових вод, затримують розповсюдження пилу, поглинають опади, охолоджують повітря в під час спеки.

ДЕРЕВ СТАЄ ВСЕ МЕНШЕ, А МАФІВ БІЛЬШЕ!

У Кам'янському лівобережний бульвар Будівельників за рівнем озеленення вже давно не відповідає своєму статусу. Поняття "бульвар" передбачає наявність зелених насаджень. Дерева, чагарники та клумби на бульварі Будівельників почали зникати протягом останніх п'яти років через активне будівництво нових МАФів та появи в житлових будинках нових магазинів. У минулому такі дерева, як липа, клен, горобина, осика, тополя були зрубані біля поліклініки №1, торгового центру "TERRA", магазинів "АТБ" та "Сонячний". Політика місцевої влади щодо озеленення міста та охорони зелених насаджень завжди була різною. Наприклад, під час керівництва мера Василя Швеця, від підприємців вимагали в обов'язковому порядку створювати та обслуговувати "зелені зони" біля своїх торгових об'єктів. Щоправда до проектної документації ці зони (газони, кущі та дерева) не включалися, тому створювалося враження, що таким чином влада "резервує" для себе місця до "кращих часів". Під час правління Олега Захорольського та Ярослава Корчевського рішення про знесення зелених насаджень приймала спеціальна комісія, до якої входили представники влади та громадськості. У цей період було дуже складно "тихо і непомітно" знищувати дерева. У період Станіслава Сафронова співпраця місцевої влади з громадськістю з питань охорони зелених насаджень була зведена до нуля. З приходом до керівництва містом молодого та амбітного мера Андрія Білоусова було багато надій на "перезавантаження влади", зміни правил та принципів співпраці з громадськістю, підвищення ефективності природоохоронної діяльності. Але в кінцевому рахунку, зокрема у сфері охорони зелених насаджень, у Кам'янському нічого на краще не змінилося. Що далі, то зелених насаджень менше, а МАФів більше.

foto_4_vyrubka_derevyev_20.03.23.jpg

 

"Масове зникнення клумб, відкритих ділянок ґрунту та зелених насаджень вже давно стали однією з причин локального підтоплення по бульвару Будівельників у районі торгового центру "Епіцентр". Проблема підтоплення у цьому місці посилюється з кожним роком, вона ускладнює роботу лівобережного відділення поліції, забруднює стічними водами акваторію Блакитного озера, може мати негативні наслідки для нового житлового комплексу "DREZDEN", – розповів Євген Колішевський, виконавчий директор організації "Голос Природи", - зелені насадження зникають не тільки в лівобережній частині міста, ця проблема актуальна для всього Кам'янського. Охорона зелених насаджень залежить від політики місцевої влади. Головними причинами зникнення дерев і клумб є низький рівень професіоналізму комунальних та підрядних організацій, відсутність обліку (реєстру) зелених насаджень, грубе порушення Закону "Про санітарно-епідемічний стан населених пунктів", відсутність стратегічних цілей та завдань щодо рівня озеленення Кам'янського".